Da li će lustracija biti produžena?

Izvor: B92, 19.Mar.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će lustracija biti produžena?

Beograd -- LSV podnela inicijativu da se važenje Zakona o lustraciji produži do 2023, ali je još neizvesno da li će taj predlog dobiti podršku većine poslanika.

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji, prestaje da važi 11. juna, a da nije ni počeo da se primenjuje.

Zbog toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela inicijativu da se on produži do 2023. godine. Međutim, neizvesno je da li će dobiti podršku većine poslanika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Lustracija (latinskI lustratio = pročišćenje) - skup raznih običaja u antičkoj Grčkoj i Rimu koji se upražnjavaju radi kolektivnog pročišćenja, uglavnom nakon velikih bitaka.

Politička lustracija - savremeni proces odstranjivanja politički neprihvatljivih osoba iz javnog života, iz organa javne uprave neke države. Uglavnom se odvija nakon radikalnih društvenih promena.

Za ovu drugu vrstu lustracije zalaže se Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je u više dnevnih novina objavila oglase, podsećajući da zakon samo što nije istekao.

“Moramo poslati jasnu poruku da se zločin ne isplati I da Srbija tako želi da bude deo civilizovane Evrope. Najbolje je da se usvajanjem zakona to dovede u nivo institucija”, smatra Bojan Kostreš iz LSV-a.

Demokratska stranka podseća da je za vreme vlade Zorana Đinđića taj zakon usvojen, ali da nije primenjen jer nije bilo političke volje za to, a da DS nije mogla sama da se za to izbori.

U Savezu vojvođanskih Mađara, međutim, smatraju da za lustraciju ne bi smelo da bude kasno.

“Kasno je zbog toga što smo 10 godina propustili, pa se ništa nije desilo. Ako jedno društvo želi da ide napred, onda sa svojim predživotom mora da raskrsti i da se s tim suoči. Sa apekta tog suočavanja s predživotom, lustracija je jedna od nezaobilaznih tema i s tog aspekta nije kasno”, smatra lider SVM-a Ištvan Pastor.

Nejasno je kako bi se Vlada Srbije odredila prema mogućnosti da se produži važenje zakona o lustraciji.

Iz Socijalističke partije Srbije, u koju se najviše upire prstom kada se pomene lustracija, već su poručili da je za to kasno i da bi se lustracija svela na revanšizam.

U Srpskoj naprednoj stranci i Ujedinjenim regionima Srbije, međutim, o tome još nije bilo reči.

Kako su za B92 rekli u te dve stranke, naprednjaci bi do kraja meseca mogli da saopšte zvaničan stav o lustraciji, dok iz URS-a poručuju da će o tome razgovarati ukoliko parlamentu bude podneta takva inicijativa.

Podsetimo, takozvani Zakon o lustraciji donet je, po hitnom postupku 2003. godine, sa rokom važnosti od deset godina. Uprkos bombastičnim najavama o "pročišćenju" srpskog društva, ovaj zakon nikada nije primenjen.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.