Cipras kod kuće na vrućem terenu

Izvor: RTS, 14.Jul.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras kod kuće na "vrućem terenu"

Grčki premijer Aleksis Cipras suočava se sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni predlog lidera evrozone za spas Grčke. Sledeći problem evrozone – kako Atini obezbediti "kredit za premošćavanje" da bi mogla da vrati stare dugove.
Četiri zakonska predloga, među kojima su zakon o reformi penzionog sistema i poreza na dodatu vrednost, moraju biti usvojena u grčkom parlamentu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do srede u ponoć.

Cipras, koji se vratio u Grčku posle teških razgovora u Briselu sa liderima evrozone, predsedavaće sastanku visokih zvaničnika svoje levičarske partije Siriza, pre nego što parlamentarci započnu dvodnevnu debatu o sporazumu sa 19 lidera EU, javila je agencija AP.
Portparol Sirize u parlamentu upozorava da grčka vlada ne sme da padne zbog dogovora Ciprasa sa liderima evrozone o novom paketu pomoći Atini od 86 milijardi evra.
Ako svegrčki dogovor ne uspe, grčkim bankama preti kolaps, a zemlja bi tada mogla biti primorana da napusti evrozonu, navodi Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.
Predlog lidera evrozone za spasavanje Grčke, međutim, pretpostavlja sve dogovorene reforme, uključujući najteže – podizanje stope poreza i liberalizaciju tržišta rada.
Oko 30 od ukupno 149 poslanika Sirize u grčkom parlamentu verovatno će glasati protiv vlade.
Jedan od koalicionih partnera Sirize, Partija nezavisnih Grka, već je saopštila da neće podržati predložene mere iako želi da ostane deo koalicione vlade.
Panos Kamenos ministar odbrane Grčke i član Partije Nezavisnih Grka ocenjuje sporazum kao pokušaj svrgavanja vlade, ali ističe da će nastaviti da podržava Ciprasa. Glasaćemo po savesti, dodaje Kamenos.
Ministar policije Nikos Vucis uveren je da na postoji mogućnost da Cipras na dobije podršku i da će se doneti odluke koje će vratiti stvari u normalu.
U Atini je ispred parlamenta protestovalo više stotina ljudi koji smatraju da se predloženim sporazumom poništavaju obećanja premijera Ciprasa kada je reč o protivljenju merama štednje.
Mediji spekulišu da Cipras razmišlja o ostavci kako bi otvorio put za formiranje privremene tehničke vlade i raspisivanje izbora. Nemački Bild navodi da bi grčki premijer tako izbegao da sam sprovede nepopularne mere štednje.
Britanci ne daju pare za Grčku
Britanski ministar Džordž Ozborn doputovao je u Brisel na sastanak ministara finansija zemalja Evropske unije s jasnom porukom da se ne očekuje da Velika Britanija, koja nije u evrozoni, daje novac za pomoć Grčkoj, navodi AP, prenosi Beta.

Posle dogovora lidera 19 zemalja evrozone o novom paketu pomoći Grčkoj i njenom ostanku u sistemu zajedničke valute, pažnja je sada usmerena na to kako joj obezbediti kratkoročnu pozajmicu koja bi joj pomogla da vrati dugove.
Ozborn je rekao da Britanija, jedna od devet članica EU koja nije deo evrozone, neće učestvovati u tom programu pomoći.
"Ideja da se novac britanskih poreskih obveznika koristi za pomoć Grčkoj potpuno je neprihvatljiva", rekao je britanski ministar finansija uoči sastanka u Briselu.
Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum rekao je po dolasku na samit ministara finansija da nije lako naći način da se Grčkoj obezbedi takozvani "kredit za premošćavanje", pomoću kojeg bi Atina mogla da vrati stare dugove i da će se to pitanje razmatrati tokom narednih nekoliko dana.
Grčka nema novac da Evropskoj centralnoj banci vrati dug od 4,2 milijarde evra, koji dospeva na naplatu 20. jula. Zato joj je odmah potreban manji zajam, jer je za pristup novom paketu pomoći koji je dogovoren u ponedeljak potrebno oko četiri sedmice.
Prema rečima Dajselbluma, ministri razmatrju sve moguće instrumente i fondove, ali svi imaju "nedostatke ili nemogućnosti ili pravne prepreke".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčko Ministarstvo finansija predalo nacrt zakona

Izvor: Capital.ba, 14.Jul.2015

ATINA, Grčko Ministarstvo finansija predalo je parlamentu nacrt zakona, koji je dio uslova dogovora postignutog sa međunarodnim kreditorima. Grčki premijer Aleksis Cipras dobio je vremenski rok do sutra uveče da te mjere budu usvojene u parlamentu. Nacrtom zakona reguliše se povećanje poreza na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.