Banda krijumčara beba prodavala decu za 25.000 evra

Izvor: Southeast European Times, 26.Jan.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banda krijumčara beba prodavala decu za 25.000 evra

Bugarska i grčka policija rasturile su grupu organizovanog kriminala koja je uzimala bebe od siromašnih žena -- nekada i silom -- i prodavala ih parovima bez dece po visokim cenama.

26/01/2011

(CNN, Herald San, Standart – 26.1.2011; Sofijska novinska agencija, Sofija eho, Dnevnik.bg, Medijapul, eKatimerini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske – 25.1.2011)

Prekogranična kriminalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << banda, koja je krijumčarila trudne žene u Grčku i prodavala tamo novorođene bebe, rasturena je u sklopu tekuće zajedničke operacije bugarske i grčke policije, saopštile su vlasti te dve balkanske zemlje u utorak (25. januara).

U saopštenju bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je do sada uhapšeno ukupno 11 osoba. Šest njih, uključujući dva navodna lidera grupe organizovanog kriminala, kao i jednog doktora i advokata, privedene su u gradu Lamija u centralnoj Grčkoj. Drugih pet je uhapšeno u gradovima na istoku Bugarske: Varni, Burgasu i Jambolu.

Delujući kao posrednici, oni su bili zaduženi za pronalaženje trudnih bugarskih žena koje nisu imale novca, a bile su voljne da daju svoje bebe na usvajanje po rođenju.

Pozivajući se na izvore iz grčke policije, CNN i atinski dnevnik Katimerini izvestili su da je uhapšeno ukupno 12 osumnjičenih, od kojih se sedam nalazi u Grčkoj.

Zajednička operacija, pod nazivom „Bebe“, usledila je posle višemesečne istrage, koja je bila podstaknuta upozorenjem od jedne od 14 uglavnom romskih žrtava bande. Ta žena je navodno rodila devojčiću u Grčkoj, ali je odbila da je da na usvajanje, a banda joj je uzela dete na silu. Ona je uspela da pobegne i vrati se u Bugarsku.

„Šema za prebacivanje trudnih žena u zemlju koja je naš južni sused bila je vrlo dobro organizovana“, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Najmanje tri osobe koje su uhapšene u Grčkoj u utorak su žene, starosti između 33 i 39 godina, i sve su bugarskog porekla. Među njima su jedna od navodnih liderki te kriminalne mreže, njena sestra, koja se brinula o ženama do porođaja, kao i advokatkinja koja je udata za Grka i navodno je nabavljala rodne listove i lažnu dokumentaciju o usvajanju.

Pre odlaska u Grčku, žrtve su upozoravane da ne posećuju lekare u Bugarskoj, da njihove trudnoće ne bi bile zabeležene.

Pre rođenja svoje dece trudnice su prevožene automobilom ili im je dat novac da kupe kartu za Grčku. Tamo su bile smeštene u Lamiji i Atini, odakle su odlazile ubrzo posle porođaja.

Grčki klijenti, uglavnom parovi bez dece, plaćali su, kako se izveštava, do 25.000 evra za novorođene dečake i oko 15.000 evra za devojčice, saopštilo je bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova. U zavisnosti od uslova dogovora, majke su dobijale između 100 evra i 1.500 evra, navodi ministarstvo, dodajući da neke nisu dobile ništa.

CNN prenosi izjavu portparola policije u Grčkoj da je boja bebine kože bila jedan od faktora u određivanju cene.

Ako bi izgledalo da se žena premišlja u pogledu davanja svoje bebe na usvajanje, ona i njena porodica bi bili izloženi pretnjama i zastrašivanjima od strane te grupe.

Do sada je pronađena samo jedna od beba koje je prodala ta grupa i ona će biti vraćena u Bugarsku. Policija i dalje pokušava da utvrdi gde se nalaze ostale, izveštava Sofija eho.

Evrodžast, agencija EU koja se bavi pravosudnom saradnjom, i Evropol, učestvovali su u međunarodnoj koordinaciji operacije u Grčkoj i Bugarskoj.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.