Austrijanci za izlazak Grčke iz evrozone

Izvor: Blic, 21.Maj.2012, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci za izlazak Grčke iz evrozone

BEČ - Velika većina Austrijanaca smatra da bi Grčka trebalo da se vrati svojoj nacionalnoj valuti - drahmi.

Istraživanje javnog mnjenja instituta "OGM” pokazalo je da čak 71 odsto Austrijanaca podržava istupanje Grčke iz evrozone, a samo 21 odsto podržava ostanak Atine u zoni zajedničke evropske valute.

"Odbijanje pomoći Grčkoj i želja za istupanjem Atine iz evrozone nisu bili nikada tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << visoki”, objasnila je Karin Cvrtila iz "OGM-a”.

Austrijanci su mišljenja da su već dovoljno plaćali za Grčku i da su dalje finansijske pomoći očigledno beskorisne.

Pitanje da li Grčka treba da zadrži evro ili se vrati svojoj staroj valuti izazvala je burnu diskusiju i među ekspertima u Austriji.

Novi šef Instituta za više studije (IHS) Kristijan Kojšnih, na primer, se zalaže za istupanje Grčke iz evrozone, i to brzo.Prema njegovom mišljenju povratak na drahmu vodilo bi ka devalvaciji valute za oko 50 odsto, što bi drastično poboljšalo konkurentnost, smanjilo uvoz i podstaklo izvoz.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.