Atina: Sukobi policije i anarhista ispred parlamenta (FOTO/VIDEO)

Izvor: S media, 06.Dec.2011, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina: Sukobi policije i anarhista ispred parlamenta (FOTO/VIDEO)

Oko 20 ljudi, među kojima većina policajaca, povređeno je danas u sukobima u Atini, tokom popodnevne protestne šetnje kojom je obeleženo tri godine od ubistva jednog tinejdžera u centru grčke prestonice koje je počinio policajac.

Ispred parlamenta u Atini izbio je sukob između nekoliko stotina demonstranata i policije, tokom parlamentarne debate o budžetu o kome će se poslanici izjašnjavati posle ponoći, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << javile su agencije.

Demonstranti su učestvovali u maršu kojim je obeleženo tri godine od kada je policija ubila tinejdžera u centru Atine.

Jake policijske snage u centru Moskve

Nemačka:Povređeno 20 policajaca u sukobu s demostrantima

Kairo: Najmanje 11 mrtvih (VIDEO,FOTO)

Sukobi su potom udaljili od parlamenta. Anarhisti bacaju kamenje, boce i Molotovljeve koktele a policija je odgovorila suzavcem i šok bombama.

U odvojenim protestima oko 2.000 srednjoškolaca ranije tokom dana, učesnici su bacali kamenje, boce i pomorandže na policiju ispred parlamenta i razbili izloge dve radnje i nekoliko autobuskih stanica, preneo je AP.

Policija je saopštila da je na tom skupu povređeno 14 policajaca, a da je 11 ljudi uhapšeno i 38 privedeno.

Tokom večeri, levičarske grupe su organizovale protestnu šetnju povodom trogodišnjice ubistva 15-godišsnjeg Aleksisa Grigoropulosa.

Deo učesnika ovog skupa, kome je prisustvovalo blizu 3.000 ljudi, sukobio sa policijom ispred parlamenta u Atini, tokom parlamentarne debate o budžetu o kome će se poslanici izjašnjavati posle ponoći.

Oko 1.000 anarhista bacalo je kamenice, flaše i molotovljeve koktele na policiju koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, kako bi demonstrante potisnuli.

Sukoba je bilo i u drugom po veličini gradu Solunu, gde je policija tokom dana zadržala 10 ljudi, nakon manjih inicidenata.

Ulice Atine obezbeđuje oko 5.000 policajaca.

Ubistvo petnaestogodišnjeg tinejdžera krajem 2008. pokrenulo je talas najtežih demonstracija praćenih nasiljem i sukobima demonstranata sa policijom, kakav Grčka pre toga nije videla.

Demonstranti su, tokom dve sedmice, u više gradova razbijali sve pred sobom i sukobljavali se s policijom, a analitičari su ocenili da su kasnije dobili još veći zamah zbog raširenog nezadovoljstva građana političkim skandalima, velike nezaposlenosti među mladima, malih plata i posledica globalne recesije.

(Agencije, Foto: Beta/AP)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.