6 stavki o pregovorima Grčke i EU

Izvor: B92, 12.Jul.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 stavki o pregovorima Grčke i EU

U toku je sastanak lidera evrozone oko Grčke, a ovo je šest ključnih stvari koje objašnjavaju o čemu se tačno radi.

Očekuje se da će na ovom sastanku biti rešeno pitanje Grčke, te da će konkretni fiskalni ciljevi i zakonske reforme biti poslani u parlamentarne procedure.

U nastavku pročitajte 6 najbitnijih stvari o trenutnom stanju pregovora

1. O čemu se pregovara?

Ceo ovaj vikend zemlje članice evrozone pokušavaju, bez uspeha, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da postignu dogovor u uslovima za treći paket finansijske pomoći Grčkoj i tako izbegnu izbacivanje te zemlje iz evrozone. Grčka je zatražila od kreditora novi program pomoći od oko 53 milijardi evra u sledeće tri godine, a zauzvrat obećava reforme koje će doneti 13 milijardi evra ušteda, kombinacijom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja.

Prema nekim medijima, Grci takođe traže i oprost dela duga, kako bi njihov dug napokon postao održiv i otplativ.

2. Nemački predlog kojeg Merkelova ne podržava

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble predložio je privremeni grčki izlazak iz evrozone. Grčka bi u tom slučaju mogla uvesti novu valutu za unutrašnje poslove, dok bi međunarodno plaćanje sprovodila u evrima.

Prema nekim izvorima, nemačka kancelarka je protiv takvog privremenog izlaska Grčke iz evrozone. Međutim, kako bi nemački Bundestag odobrio novi program finansiranja grčkih platnih obaveza, moraće da predloži neke značajne uštede i reforme.

3. Francuzi i Italijani protiv Nemačke

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji se najviše zauzima za dogovor s Grčkom, izjavio je da nema privremenog izlaska.

"Ili će Grčka izaći iz evrozone ili neće, nema privremenog izlaska", rekao je.

"Grčka van evrozone značila bi Evropu koja ide nazad, a ne napred, a ja to ne želim", rekao je francuski predsednik.

Italijasnki premijer Matteo Renzi takođe je odlučan u nameri postizanja dogovora kojim Grčka ostaje u evrozoni.

4. Predsednik parlamenta kaže da dogovora mora biti

Predsednik evropskog parlamenta, Martin Šulc je pozvao šefove država na pregovore u evropskom duhu te napomenuo da dogovor mora biti postignut.

"U ovom odlučujućem trenutku za našu zajednicu, pozivam vas sve da u ime Evropskog parlamenta ostavite sa strane pređašnje frustracije, možda čak i nepoverenje, kako bismo ponovo izgradili izgubljeno poverenje, kako bismo pokazali političku volju za postizanjem zajedničkog i hitnog rešenja."

5. Junker će se boriti do poslednje sekunde

Predsednik Evropske komisije Žank Klod Junker izjavio je da će se boriti do poslednje sekunde za dogovor s Grčkom.

"Borbeno sam raspoložen. Boriću se do poslednje sekunde za dogovor i nadam se da ćemo ga imati ", rekao je Junker.

6. Šta su zaključili ministri finansija?

Austrijski ministar finansija Hans Joerg Šeling izjavio je da je evrogupa zatražila novi reformski program, koji treba prihvatiti grčki parlament, njegov finski kolega Aleksander Stub rekao je da su se ministri dogovorili oko dalekosežnih uslova koji moraju biti prihvaćeni u grčkom parlamentu do 15. jula, to jest u sledeća tri dana. To se odnosi na privatizaciju, penzioni sistem, tržište rada i na porez na dodatu vrednost, dodao je Stub.

"Bez toga, neće biti pregovora o novom paketu pomoći", rekao je Šeling.

Predsednik Evrogrupe Jereon Dijselblum rekao je da će sa rezultatima sastanka Evrogrupe upoznati lidere evrozone, koji su započeli samit o Grčkoj u trenutku kada je završio sastanak evrogrupe.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.