Ukrajini gas – Rusiji baza na Krimu

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajini gas – Rusiji baza na Krimu

Predsednici dve zemlje Viktor Janukovič i Dmitrij Medvedev tokom susreta u Harkovu postigli strateške sporazume

Ruska crnomorska flota ostaće na Krimu i posle 2017. godine, a cena ruskog gasa za Ukrajinu biće manja od sadašnje za 30 procenata. To je rezultat vanrednog sastanka predsednika Ukrajine i Rusije – Viktora Janukoviča i Dmitrija Medvedeva – održanog juče u Harkovu.

Kako su preneli najznačajniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mediji u obe države, rukovodioci „Gasproma“ i „Naftogasa Ukrajine“ Aleksej Miler i Jevgenij Bakulin već su potpisali nove dokumente o isporuci ruskog gasa Ukrajini i njegovom tranzitu ka Evropi za period od 2009. do 2019. U okviru novog dogovora je regulisana i cena gasa isporučenog od 19. januara 2009. do danas. Cena gasa namenjenog Ukrajini snižena je za 30 procenata, a ukoliko njegova puna cena, izračunata prema trenutno važećoj formuli, bude iznad 330 dolara, sniženje će biti i celih 100 dolara, objasnio je novinarima šef ruske države Medvedev.

Sa svoje strane, predsednik Janukovič je potvrdio da će ruske investicije u gasna postrojenja u Ukrajini, u šta spada i neophodna modernizacija gasovoda, u narednih deset godina dostići sumu od 40 milijardi dolara. „U periodu krize to je od izuzetne važnosti“, prenela je agencija UNIAN njegove reči. Janukovič je jučerašnji dogovor ocenio kao „bez presedana u istoriji odnosa između dve države“. Za zemlju koja se, objektivno, nalazi u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji, niža cena ključnog energenta predstavlja izuzetnu olakšicu i, što je važnije, omogućuje kvalitetno ostvarenje planova za izlazak iz sadašnjih nevolja.

Kada je reč o ruskoj crnomorskoj floti, njen ostanak na Krimu produžen je, u odnosu na 2017, za dodatnih 25 godina. Dogovor o ovome potpisali su lično dvojica predsednika. „Odlučili smo se za ostanak ruske crnomorske flote jer je to bilo važno za naše ruske kolege i drugove“, objasnio je Janukovič, uz napomenu da je reč o koraku u pravcu osiguranja bezbednosti i stabilnosti ne samu u crnomorskom regionu, nego i na evropskom prostoru u celini. Ukrajinski predsednik dodao je i da je postignuti dogovor značajan za dalji razvoj krimskog grada Sevastopolja u kojem je stacionirana ruska flota, a u čiju bi infrastrukturu trebalo da se sliju nove nemale investicije.

Posle jučerašnjeg susreta u Harkovu mnoge ključne stvari o odnosima dve bivše sovjetske republike su stavljene na svoje mesto. Ukrajina i dalje ostaje ključni ruski partner, ali i važan činilac u evropskom energetskom sistemu, a sa olakšicama koje je dobila može sa više sigurnosti da krene u ekonomske reforme.

Ostanak Rusa na Krimu, takođe, predstavlja značajan korak. Ne samo zbog saradnje dve zemlje ili najavljenih investicija u infrastrukturu Sevastopolja, nego i zbog činjenice da odnos snaga velikih sila u prostoru Crnog mora ostaje, uglavnom, nenarušen, što će svakako povoljno uticati i na razrešenje bezbednosnih problema koji pritiskaju ovaj region.

S. Samardžija

[objavljeno: 22.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.