Sa Kube stigao Škundrić neka se  pripremi sledeći

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Kube stigao Škundrić neka se pripremi sledeći

Kada je direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović u Sočiju potpisivao ugovor sa „Gaspro­mom" o formiranju zajedničkog preduzeća zaduženog za izgradnju dela gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju, ministar energetike Petar Škundrić nalazio se u avionu. Sa šefom kabineta, sekretarom i PR-om Ministarstva energetike vraćao se iz službene posete Kubi.

Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku, začuđena je ovom posetom.

– Energetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnja sa Kubom?! Nikad za tako nešto nisam čula. Bilo bi bolje da se ministar pozabavi gorućim pitanjima srpske energetike.

Po uobičajenom protokolu, na sajtu Vlade objavljeno je da će Škundrić na Kubi imati veliki broj bilateralnih razgovora o temama kao što su – saradnja u obnovljivim izvorima energije i u razvoju petrohemijske industrije na Kubi, saradnja preduzeća koja se bave proizvodnjom električnih brojila itd. A već nakon prvih razgovora Škundrić je preko Tanjuga poručio da je „sa domaćim zvaničnicima i privrednicima postignuta visoka saglasnost o saradnji", kao i da „postoji veliki interes kubanske vlade i privrednika za ulaganja u Srbiju i formiranje mešovitih srpsko-kubanskih firmi".

Ministrovu najavu o uspostavljanju saradnje sa Kubom u naftnom i gasnom sektoru, Sijka Pištolova, urednica sajta „Enerdžiobserver", ocenjuje kao smešnu jer je, kako kaže, reč o zemlji koja je geografski mnogo daleko od Srbije. Pištolova kaže da joj nije poznata nijedna kubanska firma koja proizvodi električna brojila, a da bi saradnja u oblasti petrohemije eventualno mogla da se uspostavi, ali tek kada se srpska petrohemija oporavi.

– Nije mi poznata nijedna jedina stavka vezana za obnovljive izvore energije gde bismo mi sa Kubom mogli da uspostavimo saradnju – rekao nam je stručnjak za mini-elektrane koji nije želeo da ga imenujemo.

A činjenicu da se Škundrić, između ostalog, susreo i s kubanskim zamenikom ministra za šećer, Zorana Mihajlović-Milanović je prokomentarisala rečima:

– Mogu da se kladim da će, čim se vrati, dati izjavu o saradnji u proizvodnji biogoriva.

Petar Škundrić je četvrti ministar iz aktuelne vlade koji je posetio Kubu, plus predsednica parlamenta. Ove godine u Havani su boravili Vuk Jeremić i Tomica Milosavljević, a jesenas je tamo bio i Slobodan Milosavljević. Zašto je srpskoj vladi toliko interesantna zemlja sa kojom ostvarujemo robnu razmenu manju od milion dolara, možemo samo da nagađamo. Ministar trgovine je izjavio da bi srpska preduzeća mogla na Kubu godišnje da izvezu robu vrednu 50 miliona dolara, a ministar energetike sada najavljuje i formiranje mešovitih kompanija sa Kubancima. U praksi se sve i dalje svodi na neveliki izvoz piva, akumulatora i hard diskova i par stotina hiljada dolara koje utrošimo na uvoz ruma, grejpfruta i neizbežnih tompusa.

Statistika kaže da je u poslednje četiri godine na Kubi boravilo osam državnih delegacija, a posle 2000. više od deset.

Ne treba, međutim, zaboraviti da za svaku od ovih poseta treba platiti dnevnice za čitavu delegaciju, avionske karte, smeštaj i ostalo što ide na teret poreskih obveznika. Ako ovako nastave, troškovi će daleko nadmašiti efekte robne razmene. Ali Kuba je u srcu.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protokol o energetskoj saradnji Srbije i Kube

Izvor: Capital.ba, 17.Maj.2009

BEOGRAD, Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić tokom višednevne posete Kubi potpisao je sa ministarkom bazne industrije Kube Jadirom Garsijom Verom protokol o saradnji u oblasti energetike i razgovarao sa velikim brojem političkih i privrednih zvaničnika Kube. Kako je saopšteno iz Ministarstva...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.