Rusi upozoravaju: Svi bez gasa, čak i Nemačka

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2017, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi upozoravaju: Svi bez gasa, čak i Nemačka

Ruski Gasprom je upozorio na rizike po njegove isporuke gasa Evropi preko Poljske, budući da zvanična Varšava tek treba da prihvati nove uslove za tranzit gasa.

- Čuli smo da Poljska ne namerava da produži ugovor o tranzitu gasa. To dovodi u opasnost isporuke evropskim državama, uključujući Nemačkoj - izjavio je zamenik izvršnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev, a prenosi agencija Rojters.

Poljska, koja najveći deo gasa koji troši uvozi iz Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << saopštila je da ne planira da obnovi dugoročni ugovor sa Moskvom o snabdevanju gasom po isteku ugovora sa Gaspromom 2022. godine, navodi Rojters.

- Mi nemamo planove za to i čak nismo ni pomislili na smanjenje ili prekide u tranzitu preko Poljske - kazao je Medvedev.

Medvedev je, u izjavi za Rojters, rekao da Gasprom nastavlja sa realizacijom planova vezanih za Severni tok 2 i da očekuje da će od evropskih partnera ove godine dobiti sredstva za taj projekat.

- Tražili smo i već smo našli načine za implementaciju ovog projekta, uz učešće naših partnera iz inostranstva. Uveren sam da će biti pronađeno rešenje koje neće biti u suprotnosti sa evropskim propisima ili regulativama zemalja članica - kazao je on.

Deo ovog projekta su, kako je rekao, stari partneri, kao što su kompanije Uniper, Vinteršel, Šel, OMV i Anži, a taj gasovod bi, prema njegovim rečima, takođe mogao da snabdeva i Britaniju prirodnim gasom.

Cilj Severnog toka 2 je da se zaobiđe Ukrajina, ključna ruta za tranzit ruskog gasa do Evrope, pošto su sporovi između Moskve i Kijeva u prošlosti često dovodili do prekida u isporukama iz Rusije, navodi britanska agencija.

Rusija snabdeva Poljsku i Nemačku gasom preko gasovoda Jamal-Evropa, čiji je godišnji kapacitet oko 33 milijarde kubnih metara.

Zvanična Varšava je, kako navodi Rojters, jedan od najvećih kritičara povećanog obima isporuka ruskog gasa Evropi, i protivi se planovima Moskve da udvostruči kapacitet podvodnog gasovoda Severni tok do Nemačke.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.