Južni tok biće završen do decembra 2015.godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok biće završen do decembra 2015.godine

BEOGRAD -

Gasovod Južni tok biće završen do decembra 2015. godine kada se očekuje da poteku prve količine gasa tim magistralnim gasovodom, a 2013. godine će početi izgradnja gasovoda, saopštili su danas rukovodioci "Gasproma" i preduzeća "Južni tok".

Generalni direktor preduzeća "Južni tok" Marsel Kramer rekao je da će opšta studija izvodljivosti za Južni tok biti završena do avgusta i da će se tada znati tačna trasa tog magistralnog gasovoda.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiji 15 milijardi kubika gasa

Do 2012. godine biće završene sve projektne radnje, rekao je Kramer i najavio da će se izgradnja tog gasovoda odvijati paralelno u svim zemljama kroz koje Južni tog prolazi.

Srbija će, prema njegovim rečima u decembru 2015. godine dobijati 15 milijardi kubika gasa, a do 2020. će se te količine povećavati.

On je podsetio da je Srbija prva izgradila studiju izvodljivosti za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju i da je već formirano zajedničko preduzeće za Južni tok.

Gasovod će u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a postoje dve varijante za njegov izlazak u Mađarsku, što će zavisiti od konačne trase gasovoda.

Kramer je kazao da postoje dve velike prepreke na trasi gasovoda kroz Srbiju, a to su reke Dunav i Tisa, dodajući da je pri određivanju trase vođeno računa o lokalnim specifičnostima zemalja kroz koje prolazi gasovod.

Govoreći o problemima koji su se tiču dogovora sa Turskom za trasu gasovoda Južni tok, generalni direktor Južnog toka je rekao da Turska ne odbija prolazak gasovoda kroz njene teritorijalne vode Crnog mora, istakavši da je ta zemlja samo zatražila dodatne dokumente koje će rukovodstvo Južnog toka i dostaviti.

Prema njegovim rečima sa Turskom postoji preliminarni dogovor i ta zemlja će dozvoliti rad, ali postoje neke zakonske inicijative vezane za izdavanje dozvola, što će biti rešeno.

Južni tok i Nabuko nisu konkurencija

On je ocenio da gasovod Južni tok i Nabuko nisu konkurentski projekti istakavši da, ukoliko taj projekat u potpunosti bude uspeo da se razvije, svakako treba da bude realizovan.

Kramer je isključio mogućnost spajanja Nabuka i Južnog toka, jer bi, kako je rekao, moralo da se usaglasi puno strana - učesnica u ta dva projekta.

Direktor Sektora za upravljanje projektima u Gaspromu Leonid Ćugunov ponovio je da će gasovod biti pušten u rad do kraja 2015. godine, a da će do 2019. godine biti povećavane količine gasa do 60 milijardi kubika što će zavisiti od potražnje.

On je istakao značaj prolaska tog gasovoda kroz Srbiju s obzirom da naša zemlja može postati regionalno čvorište na trasi Južnog toka.

Planove za gasovod "Južni tok" zvanično su objavljeni 23. jula 2007. godine, kada su direktori italijanskog "Eni-a" Paolo Scaroni i potpredsednik "Gasproma" Aleksandar Medvedev potpisali u Rimu memorandum o izgradnji "Južnog toka".

Ruski "Gasprom" i italijanski "Eni" su novembra 2007. godine u Moskvi potpisali sporazum o studiji izvodljivosti, odnosno sporazum o osnivanju zajedničke kompanije.

Sporazum o saradnji Srbije i Rusije kojim je definisana izgradnja dela gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju potpisali su 24. decembra 2008. u Moskvi predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Osim tog dokumenta, u sklopu srpsko-ruskog energetskog aranžmana, prodato je i 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra ruskom "Gaspromnjeftu", a potpisan je i dokument o izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Ugovor o osnivanju zajedničkog srpsko-ruskog preduzeća za izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju potpisan je 17. novembra 2009. godine i to je bilo prvo preduzeće koje je "Gasprom" osnovao sa nekom od zemalja učesnica projekta "Južni tok".

Kapacitet gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju iznosiće od 36 do 41 milijardu metara kubnih gasa godišnje i to će, prema rečima generalnog direktora "Srbijagasa", omogućiti Srbiji godišnji prihod od tranzitnih taksi u iznosu od oko pola milijarde evra.

Dužina trase gasovoda kroz Srbiju, za koju je već urađena studija izvodljivosti, biće oko 450 kilometara, a izgradnja deonice tog gasovoda kroz našu zemlju procenjena je na oko 1,3 milijarde evra. Planiran je ulaz tog gasovoda u Srbiju kod Zaječara, a izlaz kod Subotice.

"Južni tok" je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije.

Celokupan kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a poslednja procenjena vrednost "Južnog toka" je 24 milijarde evra.

Kao konkurentski gasovod "Južnom toku" često se pominje "Nabuko", magistralni cevovod za transport prirodnog gasa iz kaspijskog regiona u Evropu, uz zaobilaženje Rusije. Realizaciju tog projekta zagovara Evropska unija, uz snažnu podršku SAD.

Vrednost tog gasovoda procenjena je na 7,9 milijardi evra, a njegov kapacitet na oko 32 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.