Južni tok bi mogao da ide i preko Austrije

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok bi mogao da ide i preko Austrije

Austrija bi mogla uputi Gaspromu predlog da Južni tok ide preko njene teritorije, rekao je zamenik predsednika upravnog odbora gasnog monopoliste Aleksandr Medvedev za reviju Gasprom.

On je ukazao da se u poslednje vreme na tržištu govori o nameri Austrije da se obrati Gaspromu s predlogom da obnovi pregovore o Južnom toku.

- Mi smo uvek otvoreni za dijalog. Ako austrijska strana zvanično istupi sa takvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inicijativom, mi ćemo obavezno razmotriti taj predlog, tim pre, što ranije zaključen sporazum na međuvladinom nivou o saradnji u okviru Južnog toka ostaje na snazi - kazao je Medvedev.

Što se tiče mogućnosti uvođenja Južnog toka pod treći energetski paket Evropske unije, on je izrazio uverenje da njegova primena u infrastrukturnim projektima, koji će biti realizovani na teritoriji EU uz učešće ruskih investitora, prvo mora da bude u skladu sa međunarodno-pravnim obavezama Rusije, EU i njenih članica.

- Kao drugo, ne treba praviti pravne konflikte u vezi sa ukrštanjem infrastrukturnih objekata na teritorijama sa različitim pravnim režimima – istakao je Medvedev.

Kako je ukazao, jedno od mogućih rešenja ove složene situacije može da bude zaključenje međunarodnog sporazuma između Rusije i EU o transgraničnoj energetskoj infrastrukturi.

Južni tok je globalni infrastrukturni projekat Gasproma, za izgradnju gasovoda kapaciteta 63 milijardi kubnih metara preko akvatorije Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope.

Kopneni deo gasovoda proći će preko teritorija Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije. Krajnja tačka će biti merna stanica Tarvizio u Italiji. Od osnovne maršrute biće izgrađeni priključci za Hrvatsku (dužine 51 kilometar) i Republiku Srpsku (109 km).

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.