Gas namenjen Srbiji još ne stiže u Madjarsku

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas namenjen Srbiji još ne stiže u Madjarsku

Ruski gas namenjen Srbiji još nije počeo da stiže u Madjarsku, ističe današnji "Nepsabadšag" povodom dogovora "Gasproma" i "Srbijagasa" postignutog nedavno u Moskvi.

List navodi da na teritoriji Madjarske postoje samo dve firme koje bi mogle da uskladište gas za potrebe Srbije, ali da ruski partner ni sa jednom nije potpisao konačan sporazum.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />Jedna od njih je nemački EON Hungarija, gde tvrde da u svojim skladištima trenutno nemaju ni jednu isporuku "Gasproma".

"Pregovore o izdavanju svojih kapaciteta za potrebe Srbije zaista vodimo sa čelnicima `Gasproma` i `Srbijagasa`, ali dogovor o ceni i drugim uslovima još nije postignut", rekao je portparol EON-a Ištvan Kutaš.

Prema njegovim rečima EON će do početka oktobra završiti novo skladište gasa u naselju Žana, u županiji Bač-Kiškun, nedaleko ok Kiškunhalaša, ali da to nema direktne veze s pomenutim pregovorima.

U Madjarskom naftnom preduzeću (Mol), drugom potencijalnom potpisnika ugovora o zakupu, ne komentarišu novo moguće partnerstvo s Rusijom i Srbijom, ali stručnjaci ističu da jedino raspoloživo skladište u Seregu, nadomak Segedina, služi za starteške zalihe Madjarske i za narednu zimu nije moguće pronaći slobodne kapacitete u komercijalne svrhe.

Na duži rok bi, navode eksperti, to bilo moguće, pogotovo ako se u medjuvremnu izgradi skladište u Pustafeldvaru, na istoku zemlje, koje zajednički planiraju "Mol" i "Gasprom".

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je prošle nedelje izjavio da je s "Gaspromom" postignut dogovor o istoruci 200 miliona kubnih metara gasa, koji bi za potrebe Srbije bili uskladišteni u Madjarskoj.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.