Djukov: Bezuslovno nastavljamo sa razvojem NIS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2020, 11:51

Djukov: Bezuslovno nastavljamo sa razvojem NIS-a

Prvi čovek Gasprom njefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Djukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.

"Mi bezuslovno nastavljamo s razvojem NIS-a. Projekat duboke prerade neće biti i poslednji. Aktivno radimo na daljoj modernizaciji prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji u Pančevu, nastavljamo i da investiramo u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, maloprodaju, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i jako važan pravac razvoja NIS-a. Upravo ovde, na susednoj lokaciji, na placu pančevačke Rafinerije, završava se izgradnja termoelektrane-toplane koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Plan je da tu termoelektranu-toplanu pustimo u rad u drugom kvartalu sledeće godine. To je projekat koji realizujemo u saradnji s kompanijom "Gasprom energoholding", istakao je Aleksandar Djukov za RTS.

On je dodao i da je pamdemija korona virusa donela globalnu ekonomsku krizu, što se veoma odražava na rad naftno-gasnih i energetskih kompanija koje beleže gubitke i otpuštaju radnike, i smanjuje se proizvodnja i prerada nafte, a posebno investicije.

"Kada je reč o NIS-u, važno je istaći da je kompanija s puno energije i na vreme odreagovala na dešavanja na tržištu i ovu godinu koja je izuzetno komplikovana, NIS će završiti s približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine", rekao je Djukov.

Prerada nafte je veća, a kada je reč o prometu naftnih derivata u maloprodaji, smanjeno je svega tri odsto u poređenju s prošlom godinom.

"Ove godine je došlo do značajnog smanjenja potražnje i prometa u maloprodaji, ali upravo ovo neznatno smanjenje ukazuje nam da smo uspeli da nivelišemo efekte tržišta. Važno je da je uprkos ovoj situaciji NIS uspeo da očuva broj zaposlenih. Nije bilo nikakvih kadrovskih smanjenja u kompaniji", kaže Djukov.

On je rekao da je Rusija uzela učešće u okviru novih dogovora unutar OPEK plus i kao rezultat tih dogovora smanjena je proizvodnja.

"Kao posledicu globalnih dešavanja, imali smo dvojni udarac na ruske kompanije - s jedne strane došlo je do smanjenja cena, s druge strane, bili smo prinuđeni da smanjimo obime proizvodnje. Uprkos tome, kompanija Gasprom njeft predstavlja primer efikasnosti na tržištu i ne tako davno, mi smo rezimirali rezultate rada za devet meseci tekuće godine. Ono što je važno - za razliku od mnogih drugih kompanija, mi smo u tih devet meseci imali dobit", naglašava Djukov.

"Gasprom njeft" je postao većinski vlasnik NIS-a 2009. NIS je danas jedan od najvećih srpskih izvoznika i najviše doprinosi budžetu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.