Ako Turskoj treba Turski tok-neka proba da traži

Izvor: B92, 03.Dec.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako Turskoj treba Turski tok-neka proba da traži"

Ukoliko Ankara želi gasovod Turski tok, moraće da pokaže neku inicijativu, rekao je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

On je dodao da je Rusija spremna da razmotri takav predlog, ukoliko se pojavi.

“Što se tiče Turskog toka, Turska pre svega treba da se obrati Rusiji, ako za nju ovaj projekat predstavlja interes. Do sada nam se Turska nije obraćala sa takvim predlogom. Obratite se - razmotrićemo. Turska nam se nije obraćala sa predlogom o izgradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turskog toka”, rekao je Aleksej Miler.

Moskva i Ankara, u jeku krize oko turskog obaranja ruskog aviona, "prekinule" su pregovore o projektu gasovoda Turski tok koji treba da dovode gas u Tursku i južnu Evropu, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

"U ovom trenutku pregovori su prekinuti", rekao je Novak, prenose ruske agencije i navode da su radovi ekonomske komisije zadužene za taj projekat prekinuti u okviru ekonomskih sankcija koje je Moskva uvela Ankari posle rušenja ruskog aviona kod granice sa Sirijom 24. novembra.

S druge strane, Turska već traži alternativne izvore gasa, u tom cilju, Turska i Katar sklopili su sporazum o dugoročnoj isporuci tečnog prirodnog gasa Turskoj.

Rojters je juče objavio da bi Turska mogla smanjiti uvoz ruskog tečnog naftnog gasa za 25 odsto sledeće godine zbog političkih tenzija.

Analitičari procenjuju da bi mere koje su navedene u odluci predsednika Vladimira Putina, nakon obaranja ruskog aviona, vrlo štetne za tursku ekonomiju.

Prve procene pokazuju da bi ruske sankcije mogle bi sledeće godine povećaju turski deficit za najmanje pet milijarda dolara.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.