Pobunjenici odbili Gadafijevu ponudu pregovora

Izvor: Politika, 30.Apr.2011, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici odbili Gadafijevu ponudu pregovora

Nacionalni prelazni savet, političko telo libijskih pobunjenika, odbacio je danas poziv vođe Libije, pukovnika Moamera Gadafija, o pregovorima o okončanju krize, rekavši da on nema nikakvu ulogu u odlučivanju o budućnosti zemlje.

"Vreme kompromisa je prošlo", rekao je Abdel Hafiza Goga, predstavnik Saveta, odgovarajući na predlog libijskog vođe koji je prošle noći rekao da se neće odreći vlasti, već je pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pariz i Vašington na pregovore o okončavanju krize.

"Narod Libije ne može ni zamisliti, niti prihvatiti Libiju u kojoj bi režim Gadafija imao neku ulogu", rekao je Goga.

"Gadafijev režim je izgubio sav kredibilitet. On je u više navrata nudio prekid vatre, a potom i dalje kršio osnovna ljudska prava", rekao je Goga.

"Mi smo spremni da pregovaramo sa Francuskom i SAD, ali bez uslova", rekao je libijski lider u izjavi televiziji, svom prvom javnom nastupu od 9. aprila.

"Nećemo se nikada predati, ali pozivam vas na pregovore. Ako želite naftu, ...to nije vredno rata", rekao je pukovnik Gadafi.

Francuska i Sjedinjene Države su, sa Velikom Britanijom, vojne operacije u Libiji pokrenule 19. marta, na osnovu odluke UN. Komanda je krajem marta preneta na NATO.

"Mi možemo bez borbe rešiti naše probleme, među Libijcima, povucite svoju flotu i avione", rekao je libijski lider obraćajući se NATO-u.

Pukovnik je rekao da NATO "mora da odustane od nade u odlazak Moamera Gadafija. Nemam zvaničnu funkciju od koje bih odustao. Neću nikada napustiti svoju zemlju i braniću je do smrti".

Libijski pobunjenici, Sjedinjene Države i Evropska unija zahtevaju odlazak pukovnika Gadafija koji vlada od 1969, ali on ponavlja da ga njegov narod "voli" i da je on za Libijce "svetiji nego car Japana za svoj narod".

Vlasti Libije: Amnestija za pobunjenike, ako polože oružje

Libijska vlada saopštila je danas da je preuzela kontrolu luke u Misrati i najavila da će pobunjenici u ovom gradu, ukoliko polože oružje u roku od četiri dana, biti amnestirani.

Libija koordinira sa tunišanskom vladom da bi sprečila katastrofu na granici, izjavio je novinarima vladin portparol Musa Ibrahim, koji je okrivio pobunjenike za povređivanje granice i založio se za poštovanje suvereniteta Tunisa.

Ibrahim je objasnio da su libijski vojnici ušli u Tunis pod napadom pobunjenika, ali da nisu otvorili vatru na tunišanske snage i istakao da su u međuvremenu ponovo zauzeli granični prelaz.

Ibrahim je pozvao sve strane borce da napuste zemlju ili "ćemo završiti sa vama".

"Borićemo se za Misratu do kraja", zaključio je Ibrahim.

Libijska vlada šalje delegacije u Evropu, Aziju i Latinsku Ameriku kako bi ubrzala okončanje sukoba u Libiji, rekao je Ibrahim i dodao "mi se jedini ne plašimo mira".

NATO odbacio poziv Gadafija na prekid vatre

NATO je saopštio danas da će razmotriti predlog libijskog lidera Moamera Gadafija o prekidu vatre tek kada njegove snage obustave napade na civile.

Jedan zvaničnik NATO je rekao da Alijansa želi da "vidi ne reči, već dela", javio je AP.

Gadafi je ranije danas putem državne televizije pozvao na prekid vatre i pregovore sa NATO, ističući da su "vrata za mir otvorena".

Neimenovani zvaničnik NATO je rekao da su Gadafijeve snage, samo nekoliko sati pre nego što se libijski lider obratio putem državne televizije, zasule granatama luku Misrata i ubile nekoliko ljudi.

"To sve mora da prestane, i to sada", rekao je ovaj zvaničnik, ističući da prekid vatre mora da bude "pouzdan i proverljiv".

U međuvremenu, Libija je saopštila da neće dozvoliti više isporuka pomorskim putem u luku Misratu, jedino veće uporište pobunjenika na zapadu koje Gadafijeve snage drže pod opsadom nekoliko nedelja.

Portparol vlade Musa Ibrahim je rekao da vlada ima dokaze da pobunjenicima u Misrati stiže oružje iz istočnog pobunjeničkog uporišta Bengazija, ističući da će pobunjenicima u Misrati dati rok od četiri dana da polože oružje, a da će im zauzvrat ponuditi amnestiju.

Beta-AFP/Tanjug

objavljeno: 30.04.2011.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.