Obama: Gadafi ima izbor - prekid vatre ili primena sile

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Gadafi ima izbor - prekid vatre ili primena sile

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama poručio je danas libijskom lideru Moameru Gadafiju da će protiv njega biti primenjena vojna sila ako odmah ne bude prekinuta vatra i istakao da SAD neće poslati kopnenu vojsku u Libiju.

Gadafi sada, još jednom, ima izbor. Rezolucija UN postavlja jasne uslove koji se moraju ispuniti , rekao je Obama i dodao da se SAD, Britanija, Francuska i arapske zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slažu da prekid vatre mora odmah stupiti na snagu.

Znači, svi napadi na civile moraju prestati, zaustaviti pokrete prema Bengaziju, povući trupe iz Adžbadije i Misrate, rekao je američki predsednik.

„O tim uslovima se ne može pregovarati. Ako se ne povinuje rezoluciji međunarodne zajednice, posledice će biti nametnute i rezolucija će biti primenjena vojnom akcijom, naglasio je Obama.

Prema njegovim rečima, u tom naporu SAD se pripremaju da deluju kao deo međunarodne koalicije.

Američko vođstvo je suštinsko, ali to ne znači da deluju same, već da oblikuju uslove da međunarodna zajednica deluje zajedno , dodao je Obama.

On je precizirao da je ministru odbrane Robertu Gejtsu i vojsci naložio da kooordiniraju planove, a državnom sekretaru Hilari Klinton da otputuje u subotu u Pariz da sa evropskim saveznicima i partnerima razgovara o sporovođenju rezolucije.

Prema rečima Obame, SAD će evropskim zemljama pružiti jedinstvenu mogućnost da spreče nasilje u Libiji, uključujući i osposobljavanje da nametnu zonu neletenja nad Libijom.

„Želim da budem jasan: Nećemo rasporediti kopnene trupe u Libiji, niti koristiti silu van definisanog cilja zaštite civila”, istakao je Obama.

On je poručcio da promene u regionu ne može i neće nametnuti SAD ili neka druga strana sila, već narodi arapskog sveta.

Tanjug

objavljeno: 18.03.2011
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Moamer Gadafi,   Vašington

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moćnici prete Gadafiju silom

Izvor: Večernje novosti, 18.Mar.2011

Francuska, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i arapske države poručili libijskom lideru da se prekine sa vatrom kako ne bi došlo do primene sile. Pobunjenici tvrde da nema prekida vatre, vlast demantuje

Nastavak na Večernje novosti...

Bitka za Bengazi

Izvor: B92, 19.Mar.2011, 10:21

Kairo/Bengazi -- Snage Moamera Gadafija jutros napale Bengazi s kopna i iz vazduha i ušle u njegovo predgrađe. Žene i deca napustili grad, pobunjenici se spremaju za otpor...Pobunjenici tvrde da su snage lojalne Gadafiju ušle u Bengazi, dok vlada to demantuje i kaže da su pobunjenici napali vojsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.