Libijska vojska potiskuje pobunjenike u Adždabiji

Izvor: Blic, 10.Apr.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska vojska potiskuje pobunjenike u Adždabiji

ADŽDABIJA - Libijska vojska granatirala je danas pobunjeničke položaje na prvoj liniji fronta u gradu Adždabiji, a u napadu su poginula najmanje tri pobunjenika.

Do napada je došlo ubrzo posle velike eksplozije, za koju pobunjenici pretpostavljaju da je bio udar NATO avijacije u predgrađu Adždabije. Zapaljeno je i nekoliko zgrada, a u NATO komandi u Briselu za sada nemaju komentar na najnovije događaje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Tokom napada, pobunjenicu su se povukli a zatim uzvratili vatru iz teškog naoružanja, pokušavajući da zadrže grad pod kontrolom. AP prenosi da su snage Moamera Gadafija najverovatnije preuzele pozicije unutar grada i da su zatim nastavile da otvaraju vatru po pobunjenicima posle granatiranja.

Adždabija je strateški važan grad jer se odatle kontrolišu putevi ka drugim pobunjeničkim uporištima na istoku Libije, Bengaziju i luci Tobruk.

Pobunjenici navode da su u sukobima u okolini Brege zarobili dva libijska vojnika, kao i da su značajno napredovali potiskujući vojsku. Brega je od početka sukoba više od pet puta prelazila iz ruku pobunjenika u ruke vojske i obrnuto.

U međuvremenu, zapadni zvaničnici priznali su ono što su vojni analitičari još pre nekoliko nedelja govorili, a to je da vazdušni kapaciteti koalicionih snaga neće biti dovoljni da donesu pobedu nedisciplinovanim i loše obučenim pobunjenicima.

Prvobitne nade da će akcije koalicionih snaga da pomere ravnotežu u korist pobunjenika su nestale, pa zapadni lideri naglašavaju političko rešenje.

Vojni stručnjaci sada napominju da su vazdušni udari zapadnih zemalja, započeti sa ciljem da se zaštite civili od napada Gadafijevih snaga, samo doprineli stvaranju pat pozicije.

U ovom trenutku nijedna od zaraćenih strana nema dovoljno snage da započne ofanzivu. Libijska vojska ne sme da izađe na brisan prostor zbog koalicionih lovaca, a pobunjenici jednostavno nisu kadri za bilo kakav ozbiljan okršaj.

Eventualna podela zemlje o kojoj se priča kao krajnjem ishodu sukoba, sada je faktički već na snazi, ističu analitičari, dodajući da će buduća granica biti povučena negde između Brege i Adždabije.

Uprkos tome što u Evropskoj uniji nema konsenzusa o Nacionalnom tranzicionom savetu (NTS) Libije, šefovi diplomatija Evropske unije sastaće se naredne nedelje sa predstavnikom te opozicione grupe. Savet će predstavljati Mahmud Džibril zadužen za spoljne poslove, koji će se sastati sa ministrima.

NTS, koji se trupama libijske vlade od februara suprotstavlja iz svoje baze u Bengaziju na istoku zemlje, jedine su priznale Francuska i Italija.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmunsen izjavio je da ne postoji samo vojno rešenje i da je potrebno i političko. NATO je nezadovoljan Gadafijevom taktikom da skriva oružje u područjima u kojima žive civili, zbog čega su umanjeni efekti napada iz vazduha.

U Misrati poginulo osam pobunjenika, NATO napada

Libijski pobunjenici u Misrati saopštili su danas da je u sukobima sa Gadafijevim snagama duž puta koji vodi ka gradskoj luci poginulo osam njihovih pripadnika.

Jedan od pobunjenika, koji se predstavio kao Mustafa Abdulrahman, rekao je i da je NATO pojačao vazdušne napade na Gadafijeve snage u ovoj oblasti, bombardujući najmanje četiri njihove pozicije u Misrati.

Medicinska pomoć Misrati

Međunarodni Crveni krst uputio je pomoć za oko 300 ranjenih u libijskom gradu Misrati, ali i gradove širom zapadne Libije. Brod MKCK pristao je u Misrati sa lekovima i medicinskom opremom, kao i članovima Komiteta nakon tri nedelje stalnih sukoba u ovoj libijskoj luci, navodi MKCK. Organizacija je saopštila da je ova akcija pokušaj da se prošire aktivnosti ove organizacije na zapad Libije pomažući i vlasti u Tripoliju i NTS u Bengaziju.

Povezane vesti: Gadafi posetio školu u Tripoliju Pobunjenici: Piloti Srbi su oslonac Gadafijevih trupa Libijski pobunjenici ofarbali vozila u roze da ih NATO raspozna Nastavljaju se sukobi u Misrati, poginulo dvoje dece NATO greškom pogodio pobunjenike, borbe u predgrađu Misrate
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.