Djelić nema potvrdu o učešću Srbije na skupu u Sarajevu

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djelić nema potvrdu o učešću Srbije na skupu u Sarajevu

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je danas da nema informaciju o zvaničnoj potvrdi učešća Srbije na samitu EU - Zapadni Balkan, ali da ne očekuje probleme u vezi sa prisustvom Srbije u Sarajevu, jer je pronadjena odgovarajuća formula za učešće svih na toj konferenciji 2. juna.

Prema njegovim rečima, ono što je važno jeste da je odgovarajuća formula za učestvovanje na skupu pronadjena i da, kada je Srbija u pitanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postoje dve ključne stvari - da se mora poštovati državna politika Srbije po pitanju Kosova i Metohije, i opredeljenje Srbije za regionalnu saradnju.

Djelić je, na završnoj konferenciji Programa podrške opštinama severoistočne Srbije, dodao da treba imati realna očekivanja od skupa u Sarajevu i da na njemu očekuje podršku za dalje proširenje Evropske unije.

"Očekujem da će taj skup potvrditi evropsku budućnost celog zapadnog Balkana", rekao je Djelić i izrazio očekivanje da će na tom skupu biti pokrenut dijalog vezan za projekte u sklopu generalnog programskog dokumenta Evropa 2020.

On je ocenio da treba izraditi sličan program i za naš region i da bi se na taj način identifikovali realni i zajednički evropski projekti koji su od interesa svih zemalja učesnica.

Djelić je rekao da proširenje EU i evrozone nije blokirano evropskom krizom, što potvrdjuje i primer Estonije, koja će početkom sledeće godine biti primljena kao nova članica evrozone.

"Sigurno je da će kriterijumi za to biti prisutni i da će se oni morati više nego ikada poštovati", rekao je Djelić.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da očekuje odgovore od svih strana koje su pozvane da učestvuju na konferenciji u Sarajevu.

On je rekao da će ta konferencija biti inkluzivnog karaktera, odnosno da će sve strane učestvovati u onim modalitetima koji su i predvidjeni.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.