Kako je skromni papa iznenadio Korejce?

Izvor: B92, 15.Avg.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je skromni papa iznenadio Korejce?

Papa Franja iznenadio je mnoge kada je 2013. odlučio da umesto skupog i luksuznog "papamobila" za prevoz po Vatikanu i okolini koristi stari Ford Focus. Novo iznenađenje doživeli su stanovnici Južne Koreje, kada je papa u četvrtak stigao u posetu toj zemlji.

Nakon što je sleteo u Koreju, papa Franja napustio je aerodrom vozeći se u maloj Kiji Soul.

Za Korejce koji su navikli da "velike zverke" i državnike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u toj zemlji viđaju isključivo u skupocenim, luksuznim automobilima, prizor pape na zadnjem sedištu Kije bio je prilično neuobičajen.

Međutim, za čoveka koji je je dobio nadimak "narodni papa" i koji uvek naglašava da je neophodno da se crkveni velikodostojnici ponašaju skromno, izbor da se tokom posete Koreji vozi u Kiji Soul bio je potpuno prirodan i logičan.

Dolazak pape uživo je prenosila korejska televizija, pa su milioni gledalaca mogli da vide kako ulazi u Kiju, da bi potom otvorio prozor i mahnuo okupljenima na aerodromu.

Pogledajte neke od automobila u kojima su se vozili prethodnici pape Franje:

Papa Jovan Pavle II zamenio je svoj uobičajeni papamobil za Ferrari Mondial Cabriolet prilikom posete sedištu te kompanije u junu 1988.

Nakon sastanka sa francuskim predsednikom Žakom Širakom, u septembru 1996, papa Jovan Pavle II provozao se ulicama Pariza u čuvenom papamobilu zasnovanom na Mercedesu G klase.

Papa Jovan Pavle II pozdravlja okupljene vernike iz specijalno preuređene Mercedesove limuzine tokom vožnje kroz Rim, novembra 2002.

Naslednik Jovana Pavla II, papa Benedikt XVI, kao svoj papamobil takođe je koristio modifikovani Mercedes G klase. Fotografija je snimljena u septembru 2008. na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Pred kraj svog pontifikata, u decembru 2012, papa Benedikt XVI dobio je novi papamobil baziran na Mercedesu ML.

Poklon mu je lično uručio izvršni direktor Mercedesa, Diter Ceče, ali Benedikt XVI nije bio u prilici da se dugo vozi u ovom automobilu s obzirom da je početkom 2013. podneo ostavku i napustio poziciju pape.

Vozili smo: Kia Soul Dynamic 1.6 dizel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.