Amerikanci prelaze na motore sa 4 cilindra

Izvor: B92, 22.Maj.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci prelaze na motore sa 4 cilindra

Kompanija Ford predviđa da će do 2020. godine modeli sa četvorocilindrilnim motorima činiti dve trećine svih novih automobila u SAD. Trenutno, 53 odsto novih automobila koji se isporučuju kupcima na tržištu te zemlje imaju motore sa 4 cilindra.

Era u kojoj su na putevima Sjedinjenih Država dominirali automobili sa velikim motorima sa osam cilindara sve više pripada prošlosti. Manji i ekonomičniji, četvorocilindrični >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agregati sve su više zastupljeni kod novih modela.

Pored skupljeg goriva, osnovni razlog za to su stroži federalni standardi koji se odnose na ekologiju i ekonomičnost automobila.

U 2008. godini 40% novih automobila na tržištu bilo je pogonjeno motorima sa 4 cilindra. Trenutno, četvorocilindrični motori najviše su zastupljeni u modelima male i srednje veličine, uključujući i vozila sa hibridnim pogonom. Čak je i većina novih kompaktnih SUV modela na američkom tržištu opremljena ovom vrstom agregata.

Kada dođemo do modela iz više klase ili velikih SUV vozila i kamioneta, u ovim automobilskim segmentima motori sa 6 i 8 cilidara očekivano dominiraju. Ipak, imajući u vidu da savremeni motori sa 4 cilindra obezbeđuju slične performanse kao nekadašnje V6 jedinice, u budućnosti se može očekivati značajan prodor četvorocilindraša i u velike SUV modele.

Ford 1.0 EcoBoost - motor 2012.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerikanci prelaze na motore sa 4 cilindra

Izvor: AutoBlog, 22.Maj.2013

Kako prenosi B92, kompanija Ford predviđa da će do 2020. godine modeli sa četvorocilindrilnim motorima činiti dve trećine svih novih automobila u SAD. Trenutno, 53 odsto novih automobila koji se isporučuju kupcima na tržištu te zemlje imaju motore sa 4 cilindra. Era u kojoj su na putevima Sjedinjenih...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.