AUTOMOBILI U SRPSKIM FILMOVIMA: Od Flojdovog “fiće” do Kojine “ajkule”!

Izvor: Poznati.info, 23.Nov.2012, 03:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUTOMOBILI U SRPSKIM FILMOVIMA: Od Flojdovog “fiće” do Kojine “ajkule”!

U legendarna kola domaće kinematografije sigurno spadaju i “ford” porodice Topalović, Šurdin “ševrolet”, razvaljeni kamioni Paje i Jareta i “bembara” čika Kureta iz filma “Rane”

Iako se srpski filmovi nikada nisu isticali sumanutim automobilskim jurnjavama, ipak postoje vozila koja su obeležila domaću kinematografiju – uostalom zamislite Flojda bez raskantanog “fiće”,Topaloviće >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << bez njihovog prastarog crnog “forda” ili Paju i Jareta bez “tamića” sklonog kvarovima.

VRUĆ VETAR (1979) – “chevrolet impala”

Šurda (Ljubiša Samardžić) u potrazi za boljim životom u jednom trenutku odlučuje da postane taksista, a njegovo vozilo je “ševrolet”, koji je u to doba predstavljao sve samo ne pojam dobrog automobila. Zanimljivo je da je ovaj isti model korišćen i u kultnom holivudskom filmu “Američki grafiti”.

KAMIONDŽIJE (1973 – 1984) – TAM, “opel blitz”, “zastava 620″

Pavle Vujisić i  Miodrag Petrović Čkalja igraju Paju i Jareta, kamiondžije koji muku muče sa svojim vozilima koja se stalno kvare, a para za popravku nema. Njih dvojica voze kamione koji se danas mogu retko videti na srpskim putevima.

RANE (1998) – “BMW 7″

Krimos bez “bembare”? Pa, ne ide to tako. Zato i čika Kure (igra ga Dragan Bjelogrlić), prototip kontroverznog biznismena iz devedesetih, vozi nemačku limuzinu, čisto da komšije znaju koliko mu dobro u životu ide.

TAKO SE KALIO ČELIK (1988) – “pontiac grand prix”

Scena u kojoj se Leo (Lazar Ristovski), bivši metalostrugar iz propalog domaćeg kombinata, vraća iz Amerike u crvenom “pontiaku” je legendarna, i jedna je od ključnih u filmu Želimira Žilnika.

BEOGRADSKI FANTOM (2009) – “porsche 911S targa”

Priča o Fantomu, legendarnom vozaču koji 1979. u ukradenom “poršeu” krstari Beogradom i izluđuje policajce koji ga jure u modernim “tristaćima” i malo starijim “stojadinima”, predstavlja jedan od retkih srpskih filmova u kojima se nalaze kadrovi uličnih jurnjava.

ŽIKINA DINASTIJA (1977 – 1992) – “BMW 2002″

Jedna od omiljenih tema za prepirku između Žike (Dragomir Gidra Bojanić) i Milana (Marko Todorović) je način na koji prijatelj Milan vozi svog plavog “BMW”-a, inače jedan od najinteresantnijih modela ovog proizvođača.

MI NISMO ANĐELI (1992) – “citroen DS21″

Film ne bi bio to što jeste bez Nikoline ljubičaste “ajkule” koja ističe njegov status velikog beogradskog zavodnika. Uostalom, dovoljno je samo setiti se kultne scene u kojoj Nikola dolazi da upozna Marinine roditelje.

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG (1982) – “ford T”

Automobil koji je došao glave gospodinu Rajkoviću, zbog njega Mirko dobija batine jer je “raskant’o mašinu”. Najčuveniji i najprodavaniji “Fordov” model ima jednu od glavnih “uloga” u “Maratoncima” a i logično je da Topalovići voze model sa oznakom “T”.

PRIČE IZ RADIONICE (1981) – “saab 99″, “triumph spitfire”

Jedna od najboljih domaćih serija u kojoj briljira Zoran Radmilović u ulozi Živote, vlasnika lokalnog auto-servisa. Od stalnih mušterija ističu se Načelnik (Stevo Žigon) koji obuva papuče kada seda u svoj ljubljeni “saab”, kao i neuništiva Gvozdenka (Milena Dravić) koja je bezbroj puta čuknula svoj “BMW”.

NACIONALNA KLASA (1979) – “zastava 750″

Branimir Mitrović Flojd (Dragan Nikolić) i njegov žuti nabudženi “fića” odavno su deo istorije srpskog filma, a Flojdov neostvareni san je da vozi super brzi “fiat 132″ kojeg mu je budući tast obećao.

(Telegraf / izvor i foto: Stility.com)
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na Poznati.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.