Real i Bajern za četvrto finale

Izvor: Politika, 25.Apr.2012, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Real i Bajern za četvrto finale

Evropski velikani večeras od 20.45 časova u Madridu odlučuju o drugom finalisti Lige šampiona. – Ronaldo: S navijačima do pobede. – Hajnkes traži od svojih igrača da pruže 110 odsto

Sudar evropskih fudbalskih kolosa Reala i Bajerna, večeras od 20.45 časova na stadionu „Santjago Bernabeu” u Madridu, rešiće dilemu ko će biti drugi finalista 20. Lige šampiona. Ovo će biti njihov 20. međusobni duel u borbama za kontinentalni tron, a 14. od kada se najkvalitetnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Uefino klupsko takmičenje igra po novom formatu. Ujedno, ovo je deveti put da će jedan od giganata posle međusobnih duela završiti učešće pre konačne borbe za pehar.

Više uspeha do sada imali su Bavarci, koji u večerašnji susret ulaze s prednošću od 2:1 iz prvog meča pre osam dana u Minhenu. Od 19 utakmica pobedili su 11 puta, izgubili šest, dok je dva puta bilo nerešeno, uz gol-razliku 32:24. Bajern je, računajući samo okršaje u Ligi šampiona, dobio osam, Real duplo manje, uz jedan remi i gol-difenerciju 22:17. Nemački predstavnik ima i dodatni motiv, pošto se finale, 19. maja, igra na njegovom stadionu.

„Kraljevski klub”, kome će ovo biti 175. utakmica u Ligi šampiona, u dosadašnjih 85 na svom terenu pretrpeo je 10 poraza, od kojih dva od Bajerna. U takmičenju po grupama 29. februara 2000. bilo je 4:2, a 1. maja 2001. u polufinalu 1:0. Iako su zajedno 13 puta bili najbolji u Evropi, već deceniju su bez trofeja. Devetostruki šampion Real je poslednju titulu osvojio 2002. godine, a četvorostruki Bajern 2001. Oba tima su po tri puta bili akteri finala, s tim da je Real slavio sva tri puta 1998, 2000. i 2002, dok je Bajern trijumfovao samo 2001.

Velikan iz Madrida u ovaj susret ulazi osokoljen trijumfom u „klasiku” u Barseloni, kojim je stigao nadomak 32. titule prvaka Španije. Glavni adut „kraljevskog kluba” Kristijano Ronaldo je izjavio da s nestrpljenjem i uzbuđenjem očekuje meč:

– Nadam se da će naši navijači „dati prvi gol”. Veoma je važno da budu uz nas i da nam daju podršku, jer samo ujedinjeni možemo doći do cilja. Moraju da imaju poverenja u one koji budu na terenu i da se nadaju najboljem.

Fantastični Portugalac, koji se u svim takmičenjima 54 puta upisao u listu strelaca, očekuje izuzetno tešku utakmicu:

– Biće to borba do poslednjeg zvižduka sudije, sa puno povišenog adrenalina. Oba kluba imaju iste nade. Bajern je veliki tim, koji zaslužuje veliko poštovanje. Svesni smo težine zadatka, koji je pred nama. Izgubili smo u Minhenu s 2:1 i znamo da moramo da pobedimo da bismo se plasirali u finale. Uveren sam da će Bajern igrati na kontranapad, ali znamo kako da im se suprotstavimo. Igramo na našem terenu, pred našom publikom i normalno je da očekujemo pobedu.

Ronaldo smatra da je pogodak Ozila u Minhenu veoma važan i „otkriva” od koga im preti najveća opasnost:

– Dobro je što smo dali gol u gostima, koji može da bude odlučujući. Bajern ima izvanredne igrače. Gomez je jedan od najboljih strelaca Lige šampiona. Veoma su opasni i Riberi i Roben, koji su izvanredni na sredini terena i u napadu i u odbrani. Moramo da budemo usredsređeni da ih zaustavimo, jer će pokušati da naprave razliku na terenu. Nadam se da ćemo uspeti i igrati u finalu.

Jedan od aduta Bajerna je i Jup Hajnkes, trener, koji je Realu pre 14 godina doneo više od tri decenije čekanu sedmu titulu evropskog prvaka. Pred večerašnju utakmicu strateg Bavaraca je izjavio:

– Možemo da eliminišemo Real, ali samo ako igrači pruže 110 odsto svojih mogućnosti. Pri tome mislim da moraju da daju maksimum, a onih 10 odsto preko odnosi se na emocije.

Hajnkes najavljuje da se njegov tim neće braniti:

– Znamo da moramo da postignemo jedan ili dva gola. Samo tako možemo dalje. Možemo to da ostvarimo, jer imamo izuzetne igrače u ofanzivi. Dobro je da su svi zdravi i spremni za meč. Veoma smo motivisani i fokusirani na utakmicu. Real jeste u velikom zaletu posle pobede u „klasiku” u Barseloni, međutim, pratim špansku štampu i znam da u Madridu imaju veliko poštovanje prema nama i da se pribojavaju večerašnjeg duela. Ne treba zaboraviti da se finale igra na našem stadionu i da želimo da budemo akteri tog za nas istorijskog susreta.

Đ. Smiljanić

-----------------------------------------------------------

Sudi Mađar Kasai

Pravdu u večerašnjem sudaru titana deliće arbitri iz Mađarske na čelu sa Viktorom Kasaijem, koji je sudio prošlogodišnje finale Lige šampiona između Barselone i Mančester junajteda na „Vembliju” (3:1).

objavljeno: 25.04.2012
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.