Srpski dokumentarac nagrađen u Amsterdamu!

Izvor: Mondo, 23.Nov.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dokumentarac nagrađen u Amsterdamu!

Ostvarenje "Druga strana svega" Mile Turajlić osvojilo je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na jednom od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu - IDFA (Amsterdam).

U obrazloženju žirija istaknuto je da u filmu Mile Turajlić "jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu".

"U prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog mi otkrivamo jedan nadahnjujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << lik. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku - prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski struktuirana, lepota ovog lika naprosto ođekuje", primetio je žiri.

"Žiri dodeljuje nagradu za najbolji dugometrazni dokumentarni film ovom ostvarenju zbog njegovog slojevitog sinematskog jezika koji vešto spaja istorijsko i lično", stoji u obrazloženju.



Izvor: YouTube

Novi dokumentarac autorke filma "Cinema Komunisto" (2010), uvršten je u dva programa 30. izdanja festivala u Amsterdamu - u takmičarski program za dugometražne dokumentarne filmove, u kome je i nagrađen, i u program "Kamera u fokusu", u kome su okupljeni filmovi sa izvanrednim snimateljskim radom (Mila Turajlić je i direktorka fotografije u svom filmu).

Pored nagrađenog filma Mile Turajlić, ove godine prikazana su još dva srpska filma - "Slatko od Ništa" Borisa Mitića našao se u prestižnoj sekciji "Majstori" (Masters), a "Isti" Dejana Petrovića odabran za takmičarsku selekciju u kategoriji kratkog metra.

Pobeda Mile Turajlić je najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma u dugoj istoriji ovog najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na tlu Evrope, cenjenog i u svetskim okvirima, ističu iz Filmskog centra Srbije.

IDFA nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film obuhvata i novčani iznos od 15.000 evra.  Festival u Amsterdamu je ove godine pohodila brojna srpska delegacija, a Filmski centar Srbije i IDFA, u saradnji sa udruženjem "DokSrbija", organizovali su specijalni edukativni program u okviru programa IDFAkademija (IDFAcademy) u kome su učestvovali producenti i autori dokumentarnih filmova iz Srbije.

Film "Druga stana svega" traje 102 minuta i prikazan je premijerno na festivalu u Torontu krajem leta.

Nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe (u pitanju je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom).

Domaću primijeru imaće 29. novembra u Sava Centru u okviru Festivala autorskog filma.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.