Počinje Festival podvodnog filma

Izvor: Mondo, 15.Dec.2017, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Festival podvodnog filma

Otvara ga dokumentarac o čoveku o kojem je snimljen igrani film "Veliko plavetnilo".

Premijerom dokumentarnog filma "Čovek delfin" reditelja Lefterisa Karitosa, u Dvorani Kulturnog centra Beograda u petak će biti otvoren 21. Međunarodni festival podvodnog filma.

"Čovek delfin" je dokumentarac o Žaku Majolu, jednom od pionira u sada već popularnom sportu - ronjenju na dah.

Njegov spektakularan i uzbudljiv život i granice koje je pomerao, inspirisao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Lik Besona da snimi film "Veliko plavetnilo", koji je svojevremeno oborio sve granice gledanosti i postao jedan od kultnih filmova u kome su brilijantne uloge ostvarili Žan-Mark Bar, Žan Reno i Rozana Arket.

Uz naraciju Žan-Mark Bara, glumca koji je uspešno portretisao Majola u "Velikom plavetnilu", film "Čovek delfin" protkan je retkom filmskom arhivom od 50-ih pa nadalje, uz zapanjujuću savremenu podvodnu fotografiju.



Izvor: YouTube

Portret čoveka koji je dosegao granice ljudskog tela i uma prikazan je kroz priče, razgovore i druženja od Mediterana do Japana, od Indije do Bahama, sa njegovom decom Doti i Žan Žakom, kao i svetskim šampionima u ronjenju na dah Vilijamom Trubridžom, Megan Hini-Grier i Umbertom Pelizarijem.

Film se prikazuje u okviru projekta "Moving Docs", a podržan je od strane "Kreativne Evrope" - "Media programa". Međunarodni festival podovodnog filma, koji pod motoom "Neka vode uvek budu čiste" traje do 17. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Dvorani Kulturnog centra Beograda, obuhvatiće takmičarski program kratkomentražnih filmova, predstavljanje podvodnih fotografija, izložbu dečijih crteža, predavanja, prezentacije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.