Domaćim filmom Otac otvoren 48. FEST

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2020, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćim filmom Otac otvoren 48. FEST

Srpskom premijerom domaćeg filma Otac u Sava centru otvoren je 48. filmski festival Fest.

Fest je otvorio glumac Uliksu Fehmijuu, sinu velikog glumca Bekima Fehmijua, kome je posvećen ovogodišnji Fest. U znak sećanja na velikana domaćeg glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od njegove smrti, na FEST-u će biti održana retrospektiva njegovih filmova, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a njegov lik ima centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala.

Legendarnoj glumici Miri Banjac pripala nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koju joj je predao Uliks Fehmij.

Publika će do 8. marta moći da vidi 96 premijernih filmova i da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana.

Ove godine u Glavnom programu takmiči se 20 filmova iz Srbije, ali i Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije, a novitet je da će publika imati priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa.

Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu i najbolji debi.

Premijerni filmovi biće prikazani u programima - Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.

Festivalski program "Gala" ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput "Jojo Rabbit", "The Lighthouse", "Corpus Ćristi".

Program "Klasika" ove godine biće posvećen stavaralaštvu Nede Arnerić.

Festival će zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom "Muzički kritičar".

U programu van konkurencije naći će se pored ostalog filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija "Tajkun" Miše Terzića, kao i televizijski film RTS "Proleće na poslednjem jezeru".

Glumci Mira Banjac i Džon Malkovič i reditelj Kosta Gavras ovogodišnji su laureati nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Osim Oca, još jedan je domaći film u konkurenciji za nagrade – Sumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića.

U narednih deset dana, na 48. Festu biće prikazano skoro 100 premijernih naslova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Domaćim filmom Otac otvoren 48. FEST

Izvor: Danas, 28.Feb.2020

Srpskom premijerom domaćeg filma Otac u Sava centru otvoren je 48. filmski festival Fest.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.