Četiri srpska filma na Berlinalu

Izvor: Mondo, 05.Feb.2013, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri srpska filma na Berlinalu

Publika na festivalu u Berlinu gledaće četiri filma iz Srbije, prenose agencije.

Festival u Berlinu održava se 63. put, a počinje 7. februara i trajaće do 17. februara. Publika će moći da vidi četiri naša filma, u različitim selekcijama.

Dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg predstaviće se publici na ovogodišnjem, 63. Filmskom festivalu u Berlinu koji će trajati >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od 7. do 17 februara.

U glavnom takmičarskom programu kratkih filmova u selekciji 27 filmova iz 20 zemalja nalazi se i dokumentarac Todorovićeve ''Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka''.

Film Srdana Golubovića ''Krugovi'', koji je u januaru na Sandens festivalu u Juti nagrađen za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma (World Dramatic Competition), 11. februara će imati svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ''Forum''.

U sekciji ''Prošireno'' biće prikazan dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo'', dok će se u programu ''Generacija 14+'' u selekciji kratkih filmova publici Berlinala predstaviti i kratki animirani film ''Rabbitland'' autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Na Berlinalu u takmičarskoj konkurenciji igranih filmova našlo se 19 ostvarenja među kojima su i novi filmovi reditelja Stivena Soderberga, Gasa van Santa i tri filma u kojima će se pojaviti francuske filmske dive.

Ovogodišnji filmski festival nudi izbor od 19 raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana koja će se boriti za glavnu nagradu - Zlatni medved na prvom evropskom festivalu u godini.

Direktor festivala Diter Koslik je rekao da su se organizatori festivala ''trudili da u program uvrste i filmove ljudi koji debituju kao reditelji'' nastavljajući tradiciju da imaju na festivalu i manje slavne reditelje.

Ko će dobiti ove godine Zlatnog medveda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar-vaiem. U žiriju se još nalaze i reditelji Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson.

Prošle godine glavnu nagradu festivala osvojio je film ''Cezar mora umreti'' italijanskih reditelja Paola i Vitorija Tavijanija.

(Tanjug/MONDO, foto Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Evropska premijera filma Srdana Golubovića na Berlinalu

Izvor: Radio 021, 05.Feb.2013

Dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivoda, kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg predstaviće se publici na ovogodišnjem, 63. Filmskom festivalu u Berlinu koji će trajati od 7. do 17 februara.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.