Besa srpski kandidat za Oskara

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Besa" srpski kandidat za Oskara

Odlukom Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN), film Srđana Karanovića "Besa" predstavljaće kinematografiju Srbije u konkurenciji za američku nagradu Oskar za najbolji film koji nije sa engleskog govornog područja, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Član Stručnog odbora AFUN-a Petar Volk rekao je da je glasalo 11 članova tog tela i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do odluke došlo posle drugog kruga glasanja kada je Karanovićev film dobio šest glasova, a film Srđana Koljevića "Žena sa slomljenim nosom" pet.

U konkurenciji su ukupno bila četiri filma koji su, od prijavljenih šest, ispunili sve propisane uslove. Pored pomenuta dva filma bili su to "Flešbek" Aleksandra Jankovića i "Đavolja varoš" Vladimira Paskaljević.

U prvom krugu su Karanovićev i Koljevićev film dobili po pet glasova, a "Flešbek" jedan, pa se glasalo i drugii put.

Uslove za ulazak u "utakmicu" nisu ispunili filmovi "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića i "Motel Nana" Predraga Velinovića.

Volk je napomenuo da prema propozicijama Američke akademiji u Los Anđelesu koja 83. put dodeljuje prestižnu nagradu Oskar, kopija izabranog filma sa pratećom dokumentacijom treba da bude dostavljena do 1. oktobra.

Producentu filma "Besa" predstoji potom da na na najbolji mogući način predstavi film u Americi. Da li će za to dobiti i podršku države zavisiće kakav će odgovor dobiti od Ministarstva kulture na predlog da novčano pomogne "logistiku" neophodnu za što bolje predstavljanje srpskog filma u trci za Oskara, objasnio je predsednik Predsedništva AFUN-a Mirko Beoković.

Ne želevši da kvari slavljeničku atmosferu, Volk ipak nije mogao da se otme utisku da ovogodišnja kanditaura za utaklmicu za Oskara ne daje pravu sliku domaće kinematoghrafije.

Činjenica da je od 11 filmova snimljenih državnim parama u proceduru za utakmicu za Oskara moglo da uđe samo četiri pokazuje da nemamo organizovanu kinemtografiju i potrebnu logistiku, ocenio je Volk.

Da li su filmovi izostali zbog toga što su autori bili samokritični povodom toga što su uradili, ili zato što ostvarenja nisu bila na odgovarajućem tehničkom nivou, ili zbog nečeg trećeg, tek, to otvara pitanja kakva budućnost čeka srpski film, dodao je on.

Beoković je rekao da Akademija ne beži od te priče i da je spremna da, uz dostavljene relevantne podatke, otvori kompetentnu raspravu na tu temu.

Oni su napomenuli ni ovoliko kandidata ne bi bilo, kao ni današnjeg skupa, da nije prijateljskih odnosa sa Kinotekom koja je omogućila neophodan broj biskopskih projekcija filmu "Flešbek", zbog čega je praktično bila na finansijskom gubitku.
Pogledaj vesti o: Film Besa

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.