U Fijatu oko 1.500 radnika ostaje bez posla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Fijatu oko 1.500 radnika ostaje bez posla

Rukovodstvo kompanije Fijat u Kragujevcu odlučilo je da otpusti čitavu jednu smenu. Naime, nakon koletivnog godišnjeg odmora, krajem avgusta Fijatova fabrika u Kragujevcu nastaviće sa proizvodnjom ali samo u dve smene i ne sa istim brojem radnika.

Noćna smena više neće biti potrebna a tešku odluku rukovodstvo je moralo da donese kako bi se sačuvala čitava grupacija. Iz sindikata procenjuju da će od skoro 5.000 radnika, oko 1.500 ostati bez posla.

"U ovom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako sagledamo taj povratak u dve smene onda bi negde oko 1.500 radnika izgubilo posao. Direktno ili indirektno to bi za grad Kragujevac značilo jednu katastrofalnu situaciju", kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu

Posledice ukidanja jedne smene odraziće se i na sam budžet Kragujevca jer je Fijat sa svojim kooperantskim firmama mesečno donosio 40 miliona dinara gradskoj kasi.

"To je najgora vest koju sam čuo za godinu i po dana koliko se nalazim na mestu gradonačelnika. Pogodiće ovo ne samo građane koji ostaju bez posla i njihove porodice, već i budžet grada. Ovde ćemo sigurno sa 10 do 15 miliona dinara manje funkcionisati mesečno", veli Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Predstavnici sindikata tvrde da bez većeg uključenja države, koja je vlasnik 33 odsto akcija nema ni pokretanja nove proizvodnje.

Prekidi proizvodnje u Fijatu i prinudni odmori na koje odlaze radnici traju već dve godine. Fijatova fabrika u Kragujevcu nije dobila ni novi model ali ni zeleno svetlo za izvoz na nova tržišta. Zbog svega toga iz kompanije poručuju da u saradnji sa sindikatima rade na dobrovoljnim odlascima.

"Onoj osobi koja po dobrovoljnoj osnovi uzima socijalni program otpremnina ne rešava životno pitanje. Kada bi imali takvu situaciju u kojoj je privredni ambijent drugačiji i kada bi se u Kragujevcu otvarala nova preduzeća ili nova radna mesta, tada bi ti radnici bili zadovoljni sa nekom otpremninom. Međutim svesni smo situacije da sada kada izgubite posao ne možete lako naći novi", kaže Marković.

Predstavnici sindikata nisu postigli dogovor sa poslovodstvom oko novonastale situacije pa se pregovori nastavljaju kako bi se ublažile posledice ove odluke.

Mihajlović: Srbija ispunila sve obaveze

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ispunila sve obaveze prema italijanskom Fijatu i da to ne može biti razlog otpuštanja zaposlenih u toj kompaniji u Kragujevcu.

"Razlog ne može biti zbog toga što Srbija nema uslove ili nije pogodno tlo za invetstiranje. Ne postoji nikakav problem sa naše strane", rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li vlada može nešto da učini povodom najava kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija da će ukinuti jednu od tri smene i smanjiti broj zaposlenih.

Ona je naglasila i da nije u potpunosti informisana o dešavanjima u Fijatu i da ne zna detalje, kao i da bi Ministarstvo privrede trebalo da odgovori na to.

Mihajlovićeva je rekla da se tu verovatno radi o problemima u funkcionisanja kompanije Fijat ili eventualno o njihovim finansijskim problemima.

"Naša strana je poštovala sve dogovore i rokove i uradili smo puno za ulaganje investitora u Srbiju", ocenila je Mihajlović.

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija saopštila je juče predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smene radnika "višak" zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će posle odmora u avgustu, rad fabrika biti organizovan u dve smene.

Ministarstvo: Nismo znali za probleme

O planovima za otpuštanje radnika u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu Ministarstvo privrede je saznalo iz medija i poručilo da će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti i zakona, kako bi se eventualni problemi otklonili i fabrika nastavila da radi punim kapacitetom.

U saopštenju ministarstva se navodi da ni poslovodstvo ni sindikat nisu obavestili i dodaje se da o celom slučaju dobiju zvanične podatke od poslovodstva Fijat krajsler Srbije.

Kompanija Fijat krajsler Srbija je juče u saopštenju za medije obavestila da će 1.500 radnika kragujevačke fabrike ostati bez posla u septembru odnosno da će biti ukinuta jedna od tri smene u fabrici, što je posledica smanjene proizvodnje, a to je opet rezultat kretanja na svetskom tržištu.

Predstavnici sindikata saopštili su da će u saradnji sa poslovodstvom sagledati mogućnosti za dobrovoljni odlazak iz fabrike koji će biti ponuđen radnicima koji su višak.

Gradonačlenik Kragujevca Radomir Nikolić je danas izjavio da je to bila očekivana odluka, s obzirom da se o problemima u plasmanu automobila priča već neko vreme, te ocenio da je to najlošija vest koja je saopštenja za godinu i po dana koliko je na mestu gradonačelnika.

SDS: Vlast zanemarila Fijat

Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da je ukidanje jedne smene u fabrici Fijat katastrofalna vest, ukazujući da je ta investicija posle promene vlasti 2012. godine neodgovorno zanemarena.

U saopštenju se podseća da je Fiat najveći izvoznik u Srbiji i da je privredni rast u 2013. godini i 2015. godini ostvaren samo zahvaljujući toj investiciji, koja je u Srbiju došla u vreme mandata Borisa Tadića.

Većina investicija koje se danas otvaraju ili proširuju u Srbiji privučene su upravo dolaskom Fijata.

Kada je u vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića dogovaran dolazak te velike investicije, dogovoreno je da se u budućnosti krene sa proizvodnjom i drugog modela automobila, podseća SDS.

Upozoravamo da bi odlazak Fiata iz Srbije potpuno razorio ekonomiju Srbiju i uništio kredibilitet zemlje u očima svih potencijalnih budućih investitora. Dok premijer pravi medijske predstave o nepostojećim projektima i otvara kamene temeljce, najveći projekat u Srbiji propada, ukazala je SDS.

Ministarstvo: Nismo znali za probleme, čekamo podatke Fijata

planovima za otpuštanje radnika u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu Ministarstvo privrede je saznalo iz medija i poručilo da će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti i zakona, kako bi se eventualni problemi otklonili i fabrika nastavila da radi punim kapacitetom.

U saopštenju ministarstva se navodi da ni poslovodstvo ni sindikat nisu obavestili i dodaje se da o celom slučaju dobiju zvanične podatke od poslovodstva Fijat krajsler Srbije.

443

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.