Tužba protiv FCA zbog nelegalnog softvera

Izvor: Nacionalna klasa, 26.Maj.2017, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv FCA zbog nelegalnog softvera

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država tužile su kompaniju Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zbog upotrebe nelegalnog softvera za dodatnu kontrolu emisija gasova iz dizelskih motora.

Američko Ministarstvo pravde podnelo je u Detroitu tužbu koja bi mogla da rezultuje vansudskim poravnanjem, kao u slučaju Volkswagena, koji je priznao da je svesno varao na testovima. Ova afera koštaće nemačku kompanju samo u Americi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << oko 25 milijardi dolara, ali je reč o znatno većem broju zahvaćenih automobila nego u slučaju FCA.

FCA je saopštio da proučava tužbu i da sarađuje sa nadležnim agencijama kako bi se razjasnili detalji u vezi sa tehnologijom koja kontroliše emisije u modelima Grand Cherokee i Ram 1500 sa dizelskim motorima. Vrednost akcija FCA opala je na berzi posle objavljivanja ovih informacija za 4,1%.

U centru istrage je firma VM Motori, koja posluje u sastavu FCA i koja je dizajnirala sporni motor. Američki zvaničnici došli su u posed interne elektronske pošte i ostalih dokumenata na italijanskom jeziku čiji sadržaj ukazuje na neka sporna pitanja. FCA je otkupio 50% udela i komapniji VM Motori 2010. godine, a ostatak u oktobru 2013. godine.

U tužbi se navodi da je proizvođač auotmobila u periodu od 2014. do 2106. godine ugrađivao uređaje za dodatnu kontrolu emisija gasova i da su stvarne emisije azotnog oksida bile mnogo veće od dozvoljenih.

Američka agencija za zaštitu okoline EPA u januaru je saopštila da je maksimalna kazna za ovakavo delo 4,6 milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.