Izvor: RTS, 10.Feb.2022, 16:54

Šta radnicima Fijata donosi tromesečni posao u Slovačkoj?

Prva grupa od tridesetak radnika fabrike "Fijat Krajsler automobili Srbija" u Kragujevcu, do kraja sedmice, trebalo bi da otputuje u Slovačku, na tromesečni rad u fabrici automobila. Uslovi su bolji nego prošle godine, pa je i interesovanje zaposlenih veće. Poziv za rad u drugoj zemlji, među radnicima i sindikatima, ponovo je pokrenuo pitanje opstanka nekada najvećeg srpskog izvoznika, koji godinama beleži veliki pad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnje.
Iz FAS-a i dalje bez dobrog glasa. Jedino poziv zaposlenima, po osnovu službenog puta, za tromesečni rad u Slovačkoj Trnavi da proizvodi Pežo i Citroen vozila.
"Oni ovaj put imaju ponudu od 1.410 evra mesečno da zarade, sa mogućnošću nekog dodatnog prekovremenog dodatnog rada, tako da je ovo zaista stvar, koja je mnogo bolja nego što je bila ponuda u prošloj godini", kaže Saša Đođević, predsednik Samostalnog sindikata FKA Srbija.

U godini za nama, fabrika u Kragujevcu, radila je 50 dana i proizvela oko 30.000 vozila - deset puta manje od projektovanog kapaciteta. Ulaskom u multinacionalnu kompaniju Stelantis - deo radnika, upošljava u sestrinskoj firmi.
"I ovo je nešto što je prepoznatljivo na tom globalnom tržištu imajući u vidu da već godinu dana Fijat Krajsler automobili Srbija spada u tu grupu Stelantis, što znači da poštujući zakonska i podzakonska akta mogu na određeni vremenski period da pošalju radnike", navodi prof. dr Petar Veselinović, ekonomista.
A, šta će biti sa onima koji ostaju, oko 5.000 zaposlenih u matičnoj fabrici i kod kooperanata, i kakva je budućnost fabrike, pitanja su, koja godinama čekaju odgovor. I od poslovodstva i od naše države u čijem je vlasništvu 33 odsto kapitala.
"Prvo otpuste celu smenu 2016. godine, pa posle toga ide blago smanjenje broja zaposlenih, da šalju radnike u Slovačku, ukoliko ne dođe do neke drastične promene, što mi naravno želimo, mi želimo da tu postoji fabrika automobila, jasno je da se ide ka gašenju fabrike", kaže Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu.
"Nadam se i kao prvenstveno zaposleni ove fabrike, ne samo kao predsednik sindikata, da će novi model ipak doći u ovu fabriku", ističe Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FKA Srbija.
Optimizam zasnivaju na ranijim najavama iz Torina, da će Stelantisove zvezde, obasjati i Kragujevac. Dočekan sa "benvenuti kaza", model 500l proizvodi se već 10 godina. Za opstanak fabrike, smatraju, neminovno je da se dobrodošlica poželi, još nekom vozilu.
Pogledaj vesti o: Fiat,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tridesetak radnika "Fijata" iz Kragujevca otputovalo u Slovačku na rad u fabrici automobila

Izvor: RTS, 10.Feb.2022

Prva grupa od tridesetak radnika fabrike "Fijat Krajsler automobili Srbija" u Kragujevcu, otputovala je u Slovačku, na tromesečni rad u fabrici automobila. Za razliku od prošle godine, uslovi su bolji, pa je i interesovanje zaposlenih veće. . Poziv za rad u drugoj zemlji,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.