Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 14:42

Radnici "Fijata": Dobili smo novu, poboljšanu ponudu

Radnici "Fijata" su nakon razgovora u Predsedništvu Srbije rekli da su dobili novu, poboljšanu ponudu. Država je radnicima "Fijat Srbije" ponudila 250 radnih mesta u fabrikama namenske industrije "Zastava tervo" u Kragujevcu i "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, a oni koji odluče da idu u Slovačku, tamo bi bili tri meseca a mesec dana kod kuće.
Predsednik sindikata "Fijat plastika" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zoran Miljković je nakon današnjih razgovora u Predsedništvu Srbije rekao da će zbog širenja proizvodnje u fabrikama namenske do kraja godine biti otvoreno još 200 novih radnih mesta, a početkom naredne godine još trista.

Miljković je naveo da je reč o teškim manuelnim poslovima koje ne mogu da rade žene i da će o tehničkim stranama ponude razgovori biti nastavljeni u ponedeljak.
Petsto radnika je prihvatilo uslove "Stelantisa" i ostaje u "Fijatu". Sindikalne vođe su među 492 radnika koji sutra dobijaju otkaz i otpremnine od po 790 evra po godini staža. Ukoliko se preostalih 1.030 radnika ne odluči za rad u Slovačkoj, uz izmenjene uslove, takođe dobija otkaz i otpremnine ali im se posle toga nudi posao u Kragujevcu i Velikoj Plani. 
Objasnio je da to znači tri meseca rada, a nakon toga mesec dana odmora u Kragujevcu.
"Očekujemo danas ili najkasnije sutra da kompanija izađe sa novim predlogom, jer mi vrlo dobro znamo kao sindikat kako smo predložili taj program, tri plus jedan, da vidimo da li je to to, jer radnici će znati na koji način mogu da se opredele, jer ovo je nešto mnogo prihvatljivije nego što je bilo ili dve godine ili 18 meseci", rekao je Saša Đorđević predsednik Samostalnog sindikata "Fijat automobili".
U današnjem razgovoru su učestvovali, kako su preneli radnici "Fijata", šef kabineta predsednika Republike Ivica Kojić, ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktori dve fabrike namenske industrije i predstavnici Ministarstva odbrane.
Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u subotu, najavljeno je da će radnici koji hoće da napuste fabriku dobiti 790 evra po godini staža i da će isplata otpremnina početi već u sredu, a da će za oni koji ne žele da rade u "Fijatovim" fabrikama u inostranstvu moći da se zaposle u fabrikama u Kragujevcu i Velikoj Plani.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.