Konačan ugovor Fijata i Vlade Srbije krajem juna

Izvor: Blic, 25.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan ugovor Fijata i Vlade Srbije krajem juna

Konačan ugovor italijanskog Fijata i Vlade Srbije o ulaganju 700 miliona evra u fabriku automobila Zastava, biće potpisan do kraja juna, najavio je za RTS ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je istakao da je srpska strana definisala sve što se tiče njenih obaveza, a sada je na Fijatu da napravi poslovni plan, dinamiku i strukturu investicija.

Dinkić je najavio da u sredu, 28. maja, u Kragujevac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolazi delegacija najvećih proizvođača delova za Fijat radi dogovora o budućim fabrikama u Srbiji i dogovora sa postojećim kooperantima Zastave.

Auto-delovi za „Fijat" praviće se u Srbiji

Generalni direktor Grupe „Zastava vozila" Zoran Radojević izjavio je da stručnjaci i konsultanti italijanskog „Fijata" u kragujevačkoj fabrici automobila „intenzivno rade na formiranju podataka i prikupljanju dokumentacije neophodne za potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu", koji će biti spreman do kraja juna.

Na tom poslu angažovano je 26 italijanskih stručnjaka iz različitih oblasti, zaduženih da pripreme detaljnu analizu stanja „Zastave" i njenih mogućnosti, koja će, prema rečima Radojevića, poslužiti kao osnov za ugovor o strateškom partnerstvu. Radojević predviđa da će dolazak „Fijata" u Kragujevac „označiti preporod 'Zastave’ i čitave automobilske industrije Srbije, jer italijanska strana namerava da angažuje veliki broj domaćih proizvođača auto-delova".

Pored kooperanata iz Italije, „Fijat" namerava da angažuje i domaće proizvođače auto-delova, koji će snabdevati montažne linije u Kragujevcu, tako da celokupna domaća industrija dobija novu veliku šansu, istakao je Radojević.

- Zbog toga ćemo u utorak i sredu (27. i 28. maja) u Kragujevcu organizovati prvi susret domaćih proizvođača auto-delova sa „Fijatovim" dobavljačima - najavio je Radojević.

Na taj sastanak dolazi više od 50 predstavnika italijanskih firmi, koji će razgovarati sa domaćim kooperantima o mogućnostima zajedničke proizvodnje auto-delova za „Fijatove" modele.

Prema ranije potpisanom memorandumu, „Fijat" planira u Kragujevcu, do kraja 2009. godine, da počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, sa projektovanim obimom proizvodnje od 200.000 automobila godišnje. U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, „Fijat" će početi proizvodnju modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u „Zastavi" dostigla nivo od 300.000 vozila godišnje, zaključio je Radojević.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ugovor sa Fijatom do kraja juna"

Izvor: B92, 25.Maj.2008

Kragujevac -- Generalni direktor Zastava vozila Zoran Radojević izjavio je da će ugovor o strateškom partnerstvu sa Fijatom biti spreman do kraja juna... On je dodao da stručnjaci i konsultanti italijanskog Fijata u kragujevačkoj fabrici automobila "intenzivno rade na formiranju podataka i prikupljanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.