Italijanski političari osuli paljbu na šefa Fijata

Izvor: S media, 27.Okt.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski političari osuli paljbu na šefa Fijata

Izvršni direktor "Fijata" Serdjo Markione našao se posle sindikalnih napada i na udaru visokih političara u Italiji, nakon što je izazvao seriju komenatara početkom ove sedmice izjavom da neefikasnost ugrožava italijanske fabrike za izradu automobila.

Markione, koji je emigrirao u Kanadu sa porodicom kada je imao 14 godina, izazvao je žučnu debatu u Italiji kada je u nedelju veče u udarnom terminu RAI televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kazao da bi "Fijat" postizao bolje rezultate kada bi poslovanje izmestio iz Italije.

Izjava Markionea, koji se nalazi na čelu najveće italijanske industrijske grupe od 2004. godine, pogodio je "pravo u živac" Italijane pošto je rekao da svih pet italijanskih fabrika ne mogue da postignu produktivnost kao jedna "Fijatova" fabrika u Poljskoj.

Fijatu bi bilo bolje bez Italije

Predsednik poslaničkog doma italijanskog parlamenata Djanfranko Fini rekao je da je Markione "pokazao da je više Kanadjanin nego Italijan, pošto bi njegov "komentar više pristajao jednom inostranom visokom menadžeru."

Fini je naglasio da je "Fijat" postao gigant upravo zbog toga što su italijanski poreski obveznici dugo godina sprečavali da kompanija doživi kolaps.

Antonio di Pietro, lider opozicione partije "Italija vrednosti" je ocenio da je Markioneova izjava "ofanzivna i neosnovana imajući u vidu da je "Fijat" uvek dobijao vladinu finansijsku pomoć."

Markione, arhitekta "Fijatovog" preokreta u poslovanju nakon što se kompanija nalazila pred kolapsom, obećao je da će grupa "Fijat" uložiti 20 milijardi evra u Italiju ako dobije mnogo veću radnu fleksibilnost u italijanskim fabrikama. Tu promenu u organizaciji radnog vremena, medjutim, nije prihvatio glavni sindikat industrijskih radnika Fiom.

Pojedini političari i sindikalni lideri sumnjaju u "Fijatovu" privrženost Italiji sada kada je kompanija prosirila poslovanje u SAD preuzimanjem "Krajslera" i ulaskom na tržišta u usponu, kakvo je brazilsko.

Pjer Luidji Bersani, šef opozicione Demokratske partije levog centra, takodje je izrazio zabrinutost zbog moguće erozije radničkih prava u Italiji u svetlu nižih zarada radnika, kao u Kini, na primer.

"Kakvu vrstu modela za izradu kola mi imamu u vidu? Da li su to Kina i Srbija, ili Francuska i Nemačka," kazao je Bersani italijanskim medijima."Nama su potrebna univerzalna pravila, u protivnom, postaćemo Kinezi", dodao je Bersani.

Ali, "Fijat" ne planira da napusti Italiju, izjavio je predsednik kompanije Džon Elkan poslovnim ljudima i bankarima, preneo je list "Il mesadjero."

Markione je ranije najavio da će zatvoriti fabriku Termini imerese na Siciliji, najmanji "Fijatov" pogon u Italiji.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.