Fratini: Srbija ugovorom sa Fijatom ubrzava evropske integracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Srbija ugovorom sa Fijatom ubrzava evropske integracije

RIM - Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini ocenio je danas da ugovor o strateškoj saradnji između Fijata i Vlade Srbije predstavlja snažan signal poverenja prema Srbiji koja treba da zauzme "jedno od vodećih mesta u regionu, ali i u širem evropskom kontekstu".

"Potpisivanje ugovora između Fijata i Vlade Srbije je događaj od velikog značaja. To je ključni trenutak dugog puta, čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početak se nalazi još u pedesetim godinama prošlog veka, kada je započeta prva saradnja Fijata i Zastave", rekao je Fratini pred posetu Beogradu, gde će, u ponedeljak, prisustvovati potpisivanju tog sporazuma.

Šef italijanske diplomatije je podsetio na činjenicu da je 2005. godine rešen spor između Zastave i Fijata, što je otvorilo prostor za početak nove privredne i industrijske saradnje:

"U ponedeljak ćemo proslaviti građenje i stvaranje strateškog partnerstva, koje stavlja Srbiju u centar proizvodnje industrijske mreže Fijata", primetio je Fratini.

"Radi se o snažnom signalu poverenja italijanske industrije prema zemlji koja doživljava duboke promene da bi zauzela mesto, u prvom planu, koje joj pripada u balkanskom regionu , ali i u širem evropskom kontekstu", ocenio je italijanski ministar.

Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i Fijata svakako će ojačati ekonomsku saradnju između Italije i Srbije, a istovremeno će doprineti ubrzavanju evropskih integracija Srbije.

"Sigurno je da će velika automobilska investicija Fijata proizvesti domino efekat na firme koje rade u automobilskom sektrou, ali i na kooperante", rekao je Fratini i dodao da, u tom kontekstu, nije slučajno što će u ponedeljak biti potpisan i memorandum o saradnji sa Ivekom i Manjeti Marelijem.

"Radi se o velikim investicijama koje predstavljaju najveće inostrane investicije u Srbiji u poslednjih deset godina. Italijanska vlada vrlo pomno prati razvoj događaja i podržaće ekonomsku saradnju izmađu dve zemlje s ciljem da se iskoriste velike mogućnosti i potencijali Srbije", istakao je italijanski ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.