Brnabić o Fijatu: Šum u komunikaciji, plašim se...

Izvor: B92, 17.Jul.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić o Fijatu: Šum u komunikaciji, plašim se...

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je uvek spremna da razgovara sa radnicima u Fijatu, ali da postoji "šum u komunikaciji".

"Fijat je, nažalost, još uvek otvoreno pitanje. Ja sam se nadala da će se danas doneti odluka o prestanku štrajka kako bi već večeras ili sutra ujutro mogli da sednemo", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinare tokom posete termoelektrane Kostolac B.

Vlada Srbije u potpunosti, kako kaže, stoji iza radnika Fijata i zbog toga su obećali da će na najvišem nivou organizovati pregovore sa menadžmentom Fijata na kojima će biti prisutna kao predsednica vlade.

"Mi smo radnicima jasno ponudili odgovor na sva četiri njihova zahteva, da ćemo kao vlada i kao manjinski vlasnik u Fijatu insistirati da se reše sva četiri zahteva", rekla je ona.

Brnabićeva je dodala da vlada jedino nije mogla da garantuje koje će biti procentualno povećanje plata pošto je to bilo nešto što je moralo da se dogovori direktno u pregovorima.

Ona je dodala da vlada stoji na raspolaganju radnicima za pregovore 24 sata, sedam dana u nedelji.

"U ovom trenutku plašim se da smo blizu nekog scenarija koji niko od nas ne želi, a to je smanjivanje proizvodnje Fijata i to baš u trenutku kada prodaja Fijata u EU ide jako dobro, odnosno na uzlaznoj je putanji. Zbog toga je još veći pritisak zato što na lageru nema dovoljno vozila", rekla je Brnabićeva.

Ona podseća da se zbog štrajka već 20 dana ništa ne proizvodi u Fijatu u Srbiji i kaže da se na njene apele kao premijerke štrajkački odbor nije održavao.

Prema njenim rečima, to ne znači da vlada ne stoji i dalje non-stop na raspolaganju štrajkačkom odboru.

"Čini mi se, više bih volela da kažem direktno radnicima...spremna sam da razgovaram sa njima, ali čini mi se da negde postoji šum u komunikaciji. Čini mi se da nije jasno da smo mi izašli u susret za sva četiri zahteva i da je u ovom trenutku, verujte, nerazumno i meni neshvatljivo da se i dalje ide u potpuni prekid proizvodnje, umesto da sednemo uz sve garancije Vlade Srbije sa menadžmentom Fijata i razgovaramo o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine, jer bi to bila sigurnost tih radnika za naredne tri godine", rekla je Brnabićeva.

Ona navodi da bi to svima dalo prostor za razgovore o trenutnoj prozvodnji, ali i povećanju proizvodnje, kao i novim modelima koji su najavljeni.

"Ne znam šta da kažem na to. Učinili smo sve što smo mogli", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje novinara da li Vlada Srbije ima strategiju za eventualni odlazak Fijata iz zemlje, Brnabićeva je kratko rekla da sada ne može da govori o tome.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.