Počele poslednje pripreme  za proizvodnju „punta”

Izvor: Blic, Tanjug, 28.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele poslednje pripreme za proizvodnju „punta”

Italijanska kompanija „Fijat” je pre četiri dana intenzivno počela da renovira proizvodne hale u fabrici automobila u Kragujevcu. Prema rečima savetnika Ministarstva ekonomije Aleksandra Ljubića, već naredne nedelje će u proizvodnim halama, koje obuhvataju montažu, lakirnicu i karoseriju, otpočeti postavljanje novih podova, zato što su stari od drvenih kocki izmešteni.

- U Kragujevcu boravi više od 50 inženjera italijanske kompanije, koji rade na izgradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpuno nove fabrike, a osim građevinskih radova, nadgledaju i postavljanje elektroinstalacija, koje će prema svim standardima „Fijata” raditi na 110 volti. Zbog toga će se u krugu „Zastavine” fabrike instalirati potpuno nove trafo-stanice. U isto vreme zagreva se linija koja će proizvoditi „punto” i na kojoj će se ovi automobili sklapati od delova koji stižu iz Italije - kaže Ljubić za „Blic”.

Kako saznajemo u Ministarstvu ekonomije, najviša delegacija „Fijatovih” menadžera će stići polovinom marta u Kragujevac, gde će potpisati aneks ugovora sa „Zastavom”, koji će se pre svega odnositi na odlaganje početka proizvodnje novog modela „Fijata” u Kragujevcu. To znači da će „Fijat” lansirati svoj ekskluzivni model gradskog automobila A klase iz centra Srbije na tržište Evropske unije krajem naredne godine.

- „Fijat” nije odustao od ulaganja u srpsku automobilsku industriju jer je punom parom krenuo u pravljenje nove, najmodernije fabrike automobila u Evropi. Tu najsavremeniju tehnologiju dobiće baš Kragujevac. Iz naše fabrike krenuće proizvodnja potpuno novog modela, porodičnog automobila A klase, koji će po istraživanjima „Fijatovih” stručnjaka biti najaktuelniji na tržištu Evrope, jer neće biti skup, biće lep, u njega će moći da stanu četiri putnika i imaće potpuno novi dvocilindrični motor sa malom potrošnjom - kaže Ljubić.

„Jugo” i „vartburg” u redu za reciklažu

Na listi čekanja, koja sadrži već više od 900 potencijalnih kupaca „punta”, nalazi se, kako saznajemo u kragujevačkoj poslovnici „Zastava prometa”, pre svega vlasnici „juga”, „fiće”, „vartburga”, „moskviča”, „škode” i „golfa”. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je juče da su, prema njegovim informacijama, odobreni prvi krediti građanima koji su u bankama podneli zahteve za potrošačke zajmove 23. i 24. februara, i od juče mogu da podignu i automobile „punto” koje su kupili na kredit. Govoreći o kupovini „punta” po sistemu zamene „staro za novo”, Dinkić je rekao da se pregovara sa vlasnicima centara za reciklažu i distributerima „punta” da građani na jednom mestu mogu da podignu potvrdu o predaji starog automobila i popustu od 1.000 evra na kupovinu novog „punta” kako bi se ubrzala procedura.

B. R. - Agencije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.