Od sutra povoljniji krediti

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra povoljniji krediti

Beograd -- Građani i privreda od sutra mogu da konkurišu za kredite pod povoljnijim uslovima kod 18 poslovnih banaka, u skladu sa merama Vlade Srbije.

Vlada želi da se poveća kupovina domaće robe i tako pomogne oporavak privrede, pa će preko neke od 18 banaka i tri lizing kuće, građani na primer moći da kupe automobil punto po ceni od 7.000 evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a privreda podigne nove, povoljne kredite.

Građani i privreda od sutra će moći da konkurišu za kredite pod povoljnijim uslovima koji su deo paketa mera Vlade Srbije za borbu protiv svetske ekonomske krize.

Oko 77 milijardi dinara biće namenjeno za oporavak privrede, pre svega kroz stimulisanje kupovine domaće robe, a ekonomisti očekuju da bi mere mogle imati pozitivan efekat, ali da se njihova primena mora pažljivo pratiti.

U Privrednoj komori Srbije zadovoljni su merama, ali kažu da bi trebalo stvoriti ceo sistem pomoći i upozoravaju da će ove mere više koristiti preduzećima koja ni sada nemaju problem sa likvidnosti.

"Jako je važna njihova pravovremenost, njihova operacionalizacija, neselektivnost, transparentnost. S druge stran monitoring kakve će efekte dati već u prvih mesec dana svog delovanja da bi se pokrenuo mehanizam da bi se ono što ne daje efekte trebalo menjati” rekla je Vesna Džagić iz Privredne komore Srbije za B92.

Ekonomista Mijat Lakićević očekuje da će za kredite biti zainteresovanija preduzeća nego građani. "Ja mislim da bi trebalo sačekati bar tri meseca da bi se videlo kakve će to imati efekte", kaže on.

"Generalno, ja očekujem da to do kraja ove godine da pozitivne efekte, da omogući da privreda radi bolje nego da tih para nema jer to je ipak kad se sve skupi blizu milijardu evra i ja računam da je to za Srbiju značajna pomoć” kaže Lakićević.

Skupština o ekonomskim merama u četvrtak

Presednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će u četvrtak biti održana sednica skupštine na kojoj će premijer govoriti o programu ekonomskih mera vlade.

Ona je rekla da je vanredna sednica Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspravlja o setu ekoloških zakona otkazana na zahtev Vlade jer nije bilo moguće da se zavrsi za četiri radna dana.

Gostujući u vestima B92, državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da kredit mogu dobiti sva preduzeća ukoliko ne otpuštaju radnike, pa i ona koja u poslednje vreme imaju problem sa likvidnošću.

"Polovina sredstava će biti namenjena izvoznicima, odnosno za izvozne poslove, a druga polovina ostalima", kaže on.

"Mislim da i te firme koje su trenutno u krizi će preko ovih sredstava uspeti da prebrode u potpunosti ili delimično trenutnu njihovu nelikvidnost - da li zbog pada tražnje u zemljama Evropske unije ili iz nekih drugih razloga", kazao je on.

Ekonomisti ne očekuju da će građani odmah uzimati ove kredite zbog teške finansijske situacije.

Građani za sada nemaju dovoljno informacija šta sve mogu da kupe sa kreditima koji im se nude. Većina misli da ti krediti važe samo za kola koja se proizvode u Kragujevcu.

Najveći deo sredstava izdvojen je za kratkoročne pozajmice privredi - oko 40 milijardi dinara koji će se uz kamatu od 5,5 odsto otplaćivati 12 meseci, a preduzeće neće smeti da otpušta radnike.

Građanima će biti omogućeno da uz kamate od 4,5 do 6 odsto na 5 do 7 godina otplaćuju novi automobil punto i robu široke potrošnje uz dokaz da je proizvedena u Srbiji. Na raspolaganju privredi biće i 17 milijardi dinara investicionih kredita uz period počeka od 6 do 12 meseci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banke spremne za podsticajne kredite

Izvor: RTS, 22.Feb.2009

Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić rekao da su banke likvidne i spremne za realizaciju podsticajnih kredita i da postoji prostor za dodatno zaduživanje građana...U skladu sa merama Vlade Srbije za prevazilaženje posledica ekonomske krize građani i privreda od ponedeljka mogu da konkurišu...

Nastavak na RTS...

Od danas podsticajni krediti

Izvor: RTV Pink, 23.Feb.2009, 13:41

Na raspolaganju 122 milijarde dinara u 18 banaka. . . Srpska preduzeća i građani će od danas moći da podnose zahteve za povoljne kredite koje će odobravati poslovne banke u sklopu programa za suzbijanje krize. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.