Viminacijum fest - mitovi stari i novi

Izvor: RTS, 05.Sep.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viminacijum fest - mitovi stari i novi

U Požarevcu je počeo pozorišni festival posvećen mitovima i legendama od antičkog do modernog doba. "Viminacijum fest" je četvrti pozorišni festival koji se održava u Požarevcu.
Za razliku od prethodnih pozorišnih festivala koji su posvećeni glumcu, "Viminacijum fest - mitovi stari i novi" definišu teme.

"I treba malo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se podsetimo prapočetaka pozorišta, da se podsetimo na tu divnu literaturu, koja je zapravo i uzdigla dramsku umetnost u visine umetnosti uopšte", naglašava selektor Festivala Mihajlo Nestorović.
Festival je otvorila predstava "Ričard Treći", pozorišta "Gavela" iz Zagreba. U Šekspirovoj vanvremenskoj drami, obogaćenoj sjajnim vizuelnim efektima, briljirao je Ozren Grabarić, u naslovnoj ulozi.
"Koliko je Šekspir zapravo sjajno govorio ne samo o svom vremenu, nego i o našem vremenu i kako malo se toga promenilo zapravo", kaže Ozren Grabarić, glumac zagrebačkog pozorišta "Gavela".  "Stvari koje su nas mučile su zapravo iste, i tu se povezujemo sa Šekspirom, što mislim da je na neki način dobro."
"Viminacijum fest" zamišljen je kao ambijentalni teatar, ali zbog lošeg vremena umestu u Amfiteatru arheološkog parka Viminacijum, sve predstave biće odigrane na velikoj sceni požarevačkog Centra za kulturu.
Razlog su tehnički uslovi, kaže Dragi Ivić, direktor Centra za kulturu Požarevac:
"Da je ovo juli, mi bismo garantovali, da je mnogo stabilnije vreme, ali jednostavno ne smemo da se igramo preskupom opremom. Dovoljno je da tamo padne kiša i da dva dana ne može ništa da se osuši."
Posle Zagrepčana nastupiće i pozorišta iz Sarajeva, Beograda, Novog Sada i Banjaluke. Najboljoj predstavi pripašće nagrada "Viminacijum maksimus" a najboljem glumcu statueta "Zlatna fibula".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.