Najbolje rakije kao nebeski eleksir

Izvor: Politika, 13.Dec.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolje rakije kao nebeski eleksir

Na zatvaranju četvrtog „Rakija festa” dodeljene 54 medalje, a za dva dana ovu manifestaciju obišlo je nekoliko hiljada posetilaca

Kako to već tradicija nalaže, smotra poštovalaca blagotvorne, lekovite, domaće, „žestine”, zvanično nazvana „Rakija fest”, završila se izborom izlagača koji su u ovoj godini uspeli da sprave najkvalitetnija alkoholna pića na bazi voća. Stručna komisija krunisala je najreprezentativnije pripadnike rakijskog esnafa, dodelivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čak 54 medalje, od čega su tri velika zlatna odličja osvojili destilerija „Perun” za viljamovku i dunjevaču i Minićeva kuća u kategoriji šljivovice.

„Veseli žiri” u kojem su se našli glumac Nenad Jezdić, muzičar Boško ĆirkovićŠkabo, direktor festivala Branko Nešić i drugi poznavaoci proglasio je i „veselog pobednika festivala”, na osnovu izgleda štanda, ljubaznosti, ambalaže, mirisa i ukusa rakije, a trofej je podigao Slavko Đurđević.

U carstvu rakija, kako je u prethodna dva dana izgledao „Impuls hol” hotela „Kontinental” svoje šljivovice, kajsijevače, loze, jabukovače i druge srodne očaravajuće predstavnice srpskih i balkanskih kazana ponudilo je više od 50 domaćina iz zemlje i regiona. Manifestaciju je posetilo nekoliko hiljada zaljubljenika u ovaj brend, neki samo da „osmotre čega sve tu ima”, drugi da probaju, treći da pazare. Gužve je bilo i završne večeri, a većina gostiju posle nekoliko ispijenih čašica nije žurila kući. Naklonjenost dobroj kapljici nisu skrivale ni pripadnice lepšeg pola dokazavši da u ovom načinu zabave i opuštanja uopšte na zaostaju za muškarcima.

Da bi testiranje omiljenih pića proteklo što prijatnije, gostima su na raspolaganju bili i različiti mezetluci, od mesnih prerađevina, preko mlečnih proizvoda do čokolada. „Jesi li probao liker od divlje ruže”, „Idem na još jednu šljivu kod onoga na ćošku”, „Ne zaboravi da probaš viljamovku”, „Pregradi lozu kozjim sirom”, samo su neki od komentara posetilaca koji su užurbano krstarili između štandova, bilo da su se zadržali kod „Tri anđela”, „Peruna”, „Gazdine”, „Zlatnih kapi” ili neke druge destilerije, čije ime slavi rakiju i svrstava je u nebeske eliksire.

– Svaka od ovih vrsta rakije ima neki kvalitet po kojem je prepoznatljiva. Meni je najvažnije da nabavim vrhunske kajsije, dunje i kruške za tri vrste ovog pića koje spravljam – objasnio je jedan od izlagača dok je sa čašicom u ruci stajao pored napunjenih flaša, žaleći kao i većina posetilaca što četvrti „Rakija fest” nije potrajao malo duže.

N. B.

objavljeno: 13.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.