“Rahelina kutija” – predstava o slavnoj glumici u JDP-u

Izvor: Scandal.rs, 01.Apr.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Rahelina kutija” – predstava o slavnoj glumici u JDP-u

Branka Petrić, Mirjana Karanović i Nada Šargin vode nas kroz sećanja velike glumice, koja doprinosi ispitivаnju jedne od nаjvećih filozofskih, umetničkih, socijаlnih i političkih temа XX vekа – Holokаustа.

“Rahelina kutija” krije memoarske cedulje na kojima su sećanja čuvene glumice Rahele Ferari.

Branka Petrić, jedna je od tri glumice koje interpretiraju Rahelu u rezličitim periodima >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << – kao kada je sa koleginicom Kapitalinom Erić u danima nemačke okupacije skrovište pronašla na tavanu, koji je postao njihov mali teatar.

Nije dovoljno da se preživi, ali da se nađe, da vas čuv neki smisao u onim najstrašnijim vremenima, a to je bio teatar na tavanu, koje su imale njih dve“, priča Branka Petrić.

Branka Petrić igrala je sa Rahelom Ferari u više od 20 predstava. Mlađa publika Rahelu Ferari možda više pamti po filmovima u kojima je igrala, po načinu govora, karakterističnom glasu, koji vuče na imitacije.

Ima ljudi koji savršeno imitiraju, ali se ja usudila se ne bih, da to uradim“, kaže o Rahelinom specifičnom naglašavanju Branka Petrić.

U samom tekstu Rahelina kutija, o njoj ćete saznati:

Nikad licemerna, nikad. Mogla je da bude neprijatna, oštra, ali nikad…Ni prema sebi, ni prema drugime… I od nje je čovek mogao mnogo toga da nauči“, navodi Petrić.

Svojevrsnu višeglasnu ispovest “Rahelina kutija” napisali su Vladimir Petrić i Nikola Jelovac koji potpisuje i režiju.

Prva repriza zakazana je za 4, a potom i 6. april, simbolično – na dan kada je Beograd 1941. teško bombardovan.

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

Ko je bila Rahela Ferari

Izvor: Blic, 02.Apr.2015, 20:00

Na dan Jugoslovenskog pozorišta u petak 3. aprila u tom teatru će biti premijerno izvedena predstava „Rahelina kutija“, svojevrstan omaž čuvenoj glumici..Filip David je predstavu koja je sazdana od dokumentarne građe o Raheli Ferari označio kao „tragikomediju, životnu priču jedne od najpoznatijih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.