Tramp između Jerusalima i opoziva

Izvor: BKTV News, 07.Dec.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp između Jerusalima i opoziva

Još jednom je američki predsednik Donald Tramp svojim potezom uzdrmao svetsku političku scenu. Odluka da SAD zvanično prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela izazvala je skoro jedinstvenu osudu ne samo u arapskom svetu (od Turske do Egipta), već i od strane velikih evropskih sila, američkih saveznika, poput Francuske, Nemačke i Velike Britanije, kao i od zvaničnog Brisela i Rusije.

I pored stava Donalda Trampa da su SAD duboko opredeljenje da pomognu da se >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca, skoro jedinstven stav analitičara je da je ovaj potez ne samo ,,dolio ulje na vatru“ u inače užarenom pitanju palestinsko-izraelskih odnosa, već je i u potpunosti urušio mirovni proces između ove dve sukobljene strane. Odluku da se američka ambasada u Izraelu premesti u Jerusalim doneo je Američki Kongres je još 1995. ali su svi kasniji američki predsednici odlagali na po šest meseci njeno sprovođenje. Sve do Donalda Trampa.

Jerusalim, kao sveti grad tri religije, je još 1947. godine, rezolucijom UN proglašen kao odvojeni entitet (corpus separatum), ali je Izrael 1967. uspeo oružani putem da osvoji istočni, arapski deo grada, i od tada je dodatno zaoštren sukob sa Palestincima, koji ne odustaju od ideje da upravo Istočni Jerusalim bude glavni grad njihove nezavisne države. I međunarodna zajednica uglavnom zastupa stav da bi status Jerusalima trebalo rešiti u pregovaračkom procesu između Palestinaca i Izraela.

FOTO: Wikimedia

Još uvek je nejasno kakvi su dalji planovi Donalda Trampa kada je u pitanju mirovni proces između Palestinaca i Izraela, jer ova odluka sigurno ne deluje ohrabrujuće po ovaj proces. Šta više reakcija zemalja regiona govori u prilog tezi da ovaj potez može ,,zapaliti,, čitav region.

Dok već počinju da se beleže prvi sukobi između Palestinaca i Izraelskih bezbednosnih snaga na Zapadnoj obali, i pojedine regionalne sile poput Turske, čiji su politički odnosi sa SAD-om prilično zahladneli, oštro kritikuju ovaj potez Bele kuće i predsednika Trampa.

Očigledno je da je ovaj potez Donalda Trampa ,,zapalio fitilj“ na Bliskom istoku, koji sada samo što ne eksplodira. Naredni dani i nedelje će pokazati šta stoji u pozadini ovog veoma rizičnog spoljnopolitičkog poteza američkog predsednika.

FOTO: AP Photo/Evan Vucci

Dok na međunarodnoj sceni Donald Tramp donosi odluke od kojih se ,,trese čitav svet“, na ,,domaćem terenu“ je i dalje pod velikim pritiskom.

I pored činjenice da je Predstavnički dom SAD-a odbacio predlog za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa, koji je predložio kongresmen Demokratske stranke Al Grin, to je sigurno još jedna u nizu ružnih epizoda u odnosu američkog predsednika i zakonodavne vlasti. Kongresmen Grin je insistirao na pokretanju postupka za opoziv američkog predsednika (i to zbog rasizma i antisemitizma), i pored toga što su lideri Demokratske stranke bili na stanovištu da sada nije vreme za takve poteze.

U ovom slučaju Tramp je imao podršku svih kongresmena Republikanske stranke i većine iz tabora Demokrata. Očigledno je da su politički ,,igrači“ iz tabora tzv. „duboke države“ procenili da u ovom spoljnopolitičkom trenutku za SAD ne bi bilo politički oportuno rušiti Trampa. Međutim, samo pokretanje postupka za opoziv je sigurno upozorenje Trampu da mora da vodi računa o svojim političkim potezima, i da bi sledeći postupak za opoziv mogao da se završi drugačije po aktuelnog američkog predsednika.

Tramp je i dalje „između dve vatre“ – velikih spoljnopolitičkih izazova sa Severnom Korejom, u Siriji, sa Rusijom i Iranom, a sa druge strane, sa moćnom političkom opozicijom u Americi. I za Trampa koji se pokazao kao majstor političkog preživljavanja, ovo su veliki izazovi...
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Turska

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako je Tramp priznavanjem Jerusalima pretvorio moćnog saveznika u OPASNOG NEPRIJATELJA

Izvor: Blic, 07.Dec.2017

Američki predsednik Donald Tramp priznavanjem Jerusalima za prestonicu Izraela "raspalio je oganj sukoba kome se ne vidi kraj", kako je to rekao portparol turske vlade Bekir Bozdag. Upravo iz ove njegove izjave kristalno je jasno da je Donald Tramp svojim potezom zadao možda i najveći udarac predsedniku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.