Federeru titula i kraj crnog niza protiv Nadala

Izvor: B92, 01.Nov.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federeru titula i kraj crnog niza protiv Nadala

Švajcarski teniser Rodžer Federer prekinuo je niz od pet uzastopnih poraza od Rafaela Nadala i osvojio titulu u Bazelu.

Federer je u 34. međusobnom duelu došao do 11. pobede nad Nadalom, rezultatom 6:3, 5:7, 6:3.

Uskoro opširnije...

Nadal je lako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvojio prvi gem, a Federer je prve probleme imao već na startu meča. Očajnim bekhendima dozvolio je brejk šansu rivalu, ali se izvukao dobrim servisom i drajv volejom. Uspeo je da izjednači pre nego što je Španac sa ’nulom’ došao do 2:1.

Uzvratio je Švajcarac istom merom, a onda i prvi put napao servis protivnika. Nekoliko puta je izašao na mrežu i laganim volejom stigao do brejk lopte. Nadal je prvu spasao, potom se suočavao i sa drugom na kojoj je Federer ramom izbacio u aut. Ipak, došao je i do treće, sačekao nešto kraću loptu i forhendom zakucao vođstvo od 3:2.

Nadal je u velikom broju mečeva protiv Rodžera odmah uspevao da uhvati priključak, a sada je ponovo imao priliku za tako nešto. Napadao je forhendom na bekhend i to mu je donelo brejk šansu. Tada je odlično napao, činilo se da će momentalno izjednačiti, ali je onda pored njega prošao sjajan pasing šot forhendom iz veoma teške situacije. Dva servisa kasnije bilo je 4:2.

Dvojica igrača bez većih problema osvojili su po još jedan gem, kada je teniser planete odigrao još jedan odličan gem na servis rivala. Bekhend mu je funkcionisao mnogo bolje nego u uvodnoj fazi meča, forhendom je napadao i vinerom iz tog udarca ponovo oduzeo servis Nadalu za prvi set – 6:3.

Momak iz Bazela bio je nešto agresivniji na startu drugog seta, ali je i Nadal uspevao da održi korak. Nije bilo previše uzbuđenja u prva četiri gema posle kojih je na semaforu pisalo 2:2. Međutim, sve je moglo veoma lako da se promeni u petom delu igre, posle dve lagane greške Federera za 15:30. Nije dozvolio veće probleme – vezao je četiri servisa i poveo sa 3:2.

Počeo je dobro i u sledećem gemu, a slabiji udarac ponovo je došao u prvi plan. Na 30:30 bio je agresivan i bekhendom slao duge loptice, za prvu brejk šansu u drugom setu. Tada je Nadal dobro odservirao i izvukao se.

Dobio je Španac i prvi poen na servis rivala, najavivši tako nešto veću borbu. Ipak, Rodžer je ponovo pogodio nekoliko dobrih servisa, jedan poen lepo završio na mreži dubokim volejom i otišao na 4:3.

I jedan i drugi igrali su na veoma visokom nivou – deveti gem počeo je fantastičnom kontrom Nadala iz forhenda, da bi se nastavio još boljim servisima Federera. Dva asa i forhend viner bili su dovoljni za vođstvo od 5:4.

Nadal je lako izjednačio, a onda konačno uspeo da napravi brejk. Iako je u svakom poenu imao inicijativu, švajcarski igrač bio je suviše pasivan i nervozan, pa je pravio greške u najvažnijim trenucima. Na 30:30 je mogao da lagano poentira na mreži, odlučio je da ostane pozadi i pogrešio. Na brejk lopti je smestio forhend na liniju, ali je mislio da je aut i to je protivnik iskoristio – 5:6.

Kao što to obično biva, Rafa je ekspresno dobio sledeća četiri poena i izjednačio na 1-1 u setovima – 5:7.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.