Zbog nestanka struje uginulo 100.000 koka nosilja

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog nestanka struje uginulo 100.000 koka nosilja

Milanu Palavestriću, vlasniku farme 'Palavestrić' iz Mioničkog sela Paštrić, koja se bavi odgojom živine i proizvodnjom jaja, uginulo je 100.000 koka nosilja i pilića, zbog 'sudara' niskog napona i napajanja sa agregata, kada je valjevska Elektrodistribucija vršila radove na tamošnjoj mreži.

Palavestrić je objasnio da, kada se to dogodilo, struja nije mogla da dođe sa agregata, ali ni sa niskonaponske mreže, pa su se koke ugušile jer su ostale bez kiseonika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Šteta je velika i iznosi oko milion evra, budući da je uginulo 70.000 konzumnih koka koje nose jaja i 30.000 pilića", rekao je Palavestrić danas Tanjugu, ističući da je tražio naknadu štete od Elektrodistribucije iz Valjeva.

"Predložiću im da se nagodimo, imajući u vidu da je gubitak veliki, a smatram da nije nikome u interesu da idemo na sud", kazao je uzgajivač.

Direktor valjevske Elektrodistribucije Zoran Nikolić kaže da je Palavestrić podneo zahtev za naknadu štete.

"Formirana je komisija za razmatranje tog zahteva. Postoji procedura koja se mora ispoštovati, neophodna je procena veterinara i svih drugih nadležnih službi. Radi se na utvrđivanju činjenica zbog čega se desio pomor, jer nije došlo do strujnog udara, nego je bila prekinuta isporuka električne energije", kazao je Nikolić danas Tanjugu i naveo da Palavestrićima u tom trenutku nije radio agregat.

"Kada komisija završi posao, mi ćemo imati stav. Postupićemo po zakonu. Ukoliko se utvrdi da postoji odgovornost Elektrodistribucje, moramo nadoknaditi nastalu štetu", zaključio je Nikolić.

Porodica Milana Palavestrića se već 30 godina bavi uzgojem koka nosilja.

Svrstava se među najstarija domaćinstva koja su započela ovaj porodični biznis i dugi niz godina su apsolutni lideri u proizvodnji konzumnih jaja i osamnaestonedeljnih koka nosilja.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.