Veliki uspeh hrvatske startap scene: Od Osijeka do Amerike!

Izvor: NovaEnergija.net, 11.Avg.2016, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh hrvatske startap scene: Od Osijeka do Amerike!

Jedan od najpoznatijih hrvatskih startupova Farmeron u potpunosti preuzima američki Virtus Nutrition koji je tehnološki lider u nutritivnim rešenjima za stoku.
Farmeron je nastao 2010. godine kao posledica potrebe njegovog osnivača da napravi rešenje koje će omogućiti njegovoj porodici upravljanje svim poslovima na farmi. Iako finansijski iznos akvizicije nije objavljen najavljeno je da će osnivač Farmerona >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << Matija Kopić ostati CEO kompanije te da će Farmeron nastaviti da posluje kao posebna firma. Za ICTbusiness.info Matija Kopić je potvrdio kako se kompanija ne seli iz Hrvatske i kako je hrvatska kompanija ustvari glavni razvojni centar.
Poslovanje Farmerona gotovo da je nemoguće iskazati brojkama jer kompanija ima svoje poslovanje i u Hrvatskoj i u SAD-u. Većina prihoda ostvaruje se u SAD-u. Poslovanje u Hrvatskoj, gde je Farmeron i osnovan, pokazuje kako gotovo 99,5 posto prihoda dolazi od izvoza što zapravo pokazuje kako kompanija u SAD izvozi znanje i rad. Kada je pak reč o rashodima preko 80 posto odlazi na plate i druga davanja radnicima.
Što se tiče prošle godine Farmeron je u Hrvatskoj iskazao 6,114 miliona kuna prihoda što je rast u odnosu na prethodnu godinu od 17,5 posto, dok je EBITDA (dobit pre oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije) iznosila gotovo 390 hiljada kuna.
Farmeronovo rešenje za upravljanje farmom, kao i većina današnjih rešenja, bazirano je na cloudu, odnosno rešenju kojem se pristupa sa bilo kog mesta i putem bilo kojeg uređaja.
Ono što je za Farmeron značajno jeste da je reč o nastavku dobre saradnje s jednim od svojih prvih investitora Mattom Swansonom u sklopu čijeg se poljoprivrednog biznisa nalazi i Virtus Nutrition. S druge strane, prema podacima MarketsandMarketsa, procene govore kako je vrednost tržišta softverskih rešenja u tom segmentu u svetu u prošloj godini bila oko 1,14 milijardi dolara dok će do 2022. godine vrednost tržišta biti gotovo učetvorostručena na 4,07 milijardi dolara.
Prema rečima osnivača Matije Kopića veliko im je zadovoljstvo da budu deo Virtus Nutritiona i koriste znanje i ekspertize koje kompanija poseduje. Saradnja dveju kompanija bazirana je, prema Kopićevim rečima, u korišćenju tehnologije i prikupljenih podataka u upravljanju farmom kao i konačni cilj da se o svakoj životinji na farmi doslovno može dobiti bilo koji željeni podatak.
Izvor: ictbussinesinfo.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.