Sve više farmera zainteresovano za uzgoj krava

Izvor: RTS, 07.Jan.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više farmera zainteresovano za uzgoj krava

Na gazdinstvima farmera u Srbiji, trenutno se nalazi oko dvehiljade rasplodnih umatičenih tovnih grla. Najveća farma hereforda u čistoj rasi nalazi se u Ečki kod Zrenjanina odakle su potekli i priplodni bikovi za farme u Čačku i Miloševu, a stigli su i do Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina za ovaj vid farmerstva u našoj zemlji vlada veliki interes.
Sa uzgojem, Hereforda Adam je počeo pre jedne decenije. Za ovu rasu se odlučio jer je izuzetno otporna na sve metereološke uslove, a produktivna je i po proizvodnji mesa .U blizini farme je i pašnjak koji omogućava uzgoj i do dvestotine grla. Danas ih tu pase stotinu četrdeset. 

"Zainteresovanih ima za uzgoj ovih krava koje će proizvoditi telad. Javljaju se ljudi koji hoće da tove. Cena je skočila još pre šest meseci, pre svega junadi u tovu između dva,dvadeset i dva i po evra i samim tim je skočila cena teladi koju ja proizvodim za nekih triipo do četri evra", objašnjava Adam Bugar, farmer iz Ečke.

Pokrajinska vlada i odbor za poljoprivredu, u predhodnim godinama, kroz subvencije i druge vidove, pomažu farmere.

"Nikada više para nije bilo izdvojeno za poljoprivrednike Vojvodine nego što je to slučaj 2017. i 2018. godine. Dakle, mi smo već povećali za osamdeset procenata nivo financiskih sredstava koji je usmeren direktno ka registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima .Primera radi, u ovoj 2018. godini investirali smo preko dve i po milijarde dinara", objašnjava Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

"To su velika sredstva. Nas ima toliko da je to ravno kapi u moru nešto novo to je IPARD program koji je tek u začetku i nismo baš nešto zainteresovani. Više volimo ove naše programe, ali se to zasniva na nekim manjim ciframa tri miliona dinara. To je dvadesetpet hiljada evra, i to nije neka značajna investicija recimo u mojoj proizvodnji to je svega deset krava", objašnjava farmer Adam Bugar.

Za daljnji razvoj tovnog govedarstva, gde osnovu čini sistem krava-tele, presudno je rešenje statusa pašnjaka i dugoročan zakup državnih oranica za dopunsku prehranu .

Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo tu potrebu stočara i zbog toga nije jasno zašto pojedine lokalne samuprave to sprečavaju, jer bez ove realizacije kako ističu farmeri teško ćemo ostvariti najavljeni izvoz junetine u Tursku i Kinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.