Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 16:10

Poljoprivredno-veterinarska škola u Svilajncu

Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika u Svilajncu od 1957. godine uspešno, kroz obrazovanje, spaja teoriju i praksu na ekonomiji koja se pruža na čak 110 hektara površine. Pored ratarstva, voćarstva, povrtarstva i cvećarstva ova škola ima i farmu različitih životinja a od ove godine ima i registrovanu preradu pa se proizvodi sa školske ekonomije mogu naći i na tržištu.

Sa ekonomijom koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prostire na 110 hektara obradivih površina i farmom životinja  jedna je od najvećih obrazovanih ustanova ovog tipa. Trenutno ima 550 učenika koji aktivno, kroz praktičnu nastavu učestvuju zajedno sa svojim profesorima u održavanju čitave proizvodnje.

"Moramo toj deci da pružimo obrazovanje koje je savremeno i koje prati trendove, moramo da nabavljamo i savremenu mehanizaciju i da upotrebljavamo savremene preparate, da imamo staklenike, plastenike, a svo to održavanje košta. Zato se trudimo da naši proizvodi budu takvi da mogu, kada se prodaju na tržištu da vrate taj neki input za sledeću godinu. Početkom ove godine smo registrovali malu preradu mleka, mesa, voća i povrća tako da sada imamo mogućnosti da plasiramo naše proizvode i na tržište. Takođe tim putem učenicima nudimo i mogućnost da vide kako se registruju objekti, prerada, šta je to što je neophodno da ispune, koji su to uslovi da bo možda i oni kući tako nešto probali da urade", rekao je Dejan Milunović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika Svilajnac.

Ove godine Poljoprivredno-veterinarska škola u Svilajncu osvojila je u pojedinačnim kategorijama i dva prva mesta na Republičkom takmičenju, u kategoriji veterinarske medicine i poljoprivredne proizvodnje.

"Pored teorije kroz koju smo stekli znanja imali smo i praktičnu nastavu, a praksa je skoro svakog dana. Mi na ekonomiji provodimo većinu svog vremena dok smo u školi jer imamo tu i mini zoo vrt, štale i obore gde su životinje. One su sve čuvane i namirene jer mi brinemo o njima. Praksa nam nudi i znanje iz kliničkih pregleda i nalaza koje rade upravo veterinari", kazala je učenica četvrte godine sa smera veterinarski tehničar Milica Dević.

Školu većinom pohađaju učenici koji dolaze iz seoskih sredina i čiji roditelji već imaju poljoprivrednu proizvodnju na svojim imanjima.

"Možda mi je najzanimljivije bilo ono čime se i sam bavim kod kuće, a to je povrtarstvo jer se i moji bave plasteničkom proizvodnjom. Ovde sam došao da proširim svoje znanje i nadam se da ću ga i dalje širiti jer planiram da odem i na fakultet. Kod nas u porodici je i dalje malo zastarela proizvodnja a ovde kada sam stigao video sam koliko može da se unapredi proizvodnja, video sam nove tipove plastenika i staklenika i to znanje sam preneo kod kuće gde i mi sada osavremenjavamo našu proizvodnju", napomenuo je Mladen Mladenović, učenik četvrte godine sa smera poljoprivredni tehničar.

"Većina đaka su deca od prethodnih naših generacija i učenika i to su deca koja uglavnom žive na selu, čiji roditelji imaju farme i neku poljoprivrednu proizvodnju, tako da se mi kao škola trudimo da što bolje osavremenimo naš poligon praktične nastave kako bi učenici bukvalno prošli sve procese proizvodnje od njive do trpeze, a ono što su proizveli mogu i da probaju u menzi đačkog doma", mišljenja je profesor ratarske grupe predmeta i organizator praktične nastave Nenad Milojević.

I pored ozbiljnih poteškoća u prethodne dve godine, kada učenici zbog izbijanja pandemije nisu mogli da dolaze na nastavu, profesori i vaspitači su uspeli da održe veliku ekonomiju, a danas sa registrovanom preradom proizvoda uspešno izlaze i na tržište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.