Meštani Žitorađe: Guši nas izmet 30.000 svinja!

Izvor: Kurir, 12.Avg.2012, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Žitorađe: Guši nas izmet 30.000 svinja!

Godinama udišemo smrad balege koji se širi sa farme. Stahujemo da će otpadne vode zagaditi bunare

Al’ smrdi!

Nepodnošljivo je! Ne možemo da živimo ovako. Prozori na kući su nam stalno zatvoreni, jer od smrada svinjske balege, koji se širi celim selom, ne možemo da ostanemo živi.

Tako je već godinama, a niko ništa ne preduzima.

Ovo je za Kurir rekao Milovan P., meštanin >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sela Grivca kod Žitorađa, koji živi nedaleko od farme svinja „Prvi decembar“. Prema njihovim rečima, najveći problem će nastati kada otpadne vode s farme zagade rečne bunare iz kojih se naselje snabdeva vodom.

Direktor farme svinja „Prvi decembar“ Mile Dimitrov kaže da problem nije nastao sad, već da to traje decenijama.

- Problem otpadnih voda ima svaka farma u Srbiji, i to je nešto što država mora da reši, jer mi sami to ne možemo. Ovde se gaji 30.000 svinja i normalno je da se smrad širi. Za prečišćivače para nemamo, a niko ništa ne preduzima - kaže Dimitrov.

Farma „Prvi decembar“ izgrađena je 1964. i tada je od sela Grivca bila udaljena pola kilometra. U međuvremenu, naselje se širilo i gradile su se nove kuće na nekoliko metara od farme.

Zamenik predsednika opštine Žitorađa Jovica Stanisavljević kaže da je najgora situacija u letnjem periodu:

- Najgore je u letnjem periodu, kad su temperature visoke. Jedino rešenje je ugradnja prečistača vazduha, ali to košta više od tri miliona evra - kaže Stanisavljević.

Ministarstvo: Nismo nadležni

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da država nije nadležna da obezbeđuje farmi i selu prečišćivače, već da obezbedi da se objekti grade i koriste u skladu sa odredbama zakona.

- Farma je izgrađena pre 40 godina, tako da je vrlo zakasnelo pitanje zagađivanja okoline i ugrožavanja susednih objekata, a uzgoj domaćih životinja na takvoj lokaciji reguliše se opštinskim ili gradskim lokalnim propisima.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.