Kupci iz Turske i Slovačke žele Farmu Senkovac

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Dec.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupci iz Turske i Slovačke žele Farmu Senkovac

SLATINA – Budući da tvrtka Ban produkt istarskog poduzetnika Dalena Bana nije isplatila kupoprodajnu cijenu od 3,42 milijuna kuna za Farmu Senkovac, koju je kupila na javnoj dražbi, Trgovački sud u Bjelovaru oglasio je tu prodaju nevažećom. Tako Farma Senkovac i nakon više od dvije godine stečajnog postupka i desetak dražbi još nije prodana.

Odluku o stečaju, naime, donio je Trgovački sud u srpnju 2013. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << a za stečajnog upravitelja imenovan je dotadašnji predstečajni upravitelj Franjo Otročak. Novu dražbu Trgovački sud zakazao je za 15. siječnja 2016. u 10.30 sati, uz početnu cijenu 3,23 milijuna kuna.

– Otkako se čulo da kupac Ban produkt nije ispunio svoju obvezu, povećano je zanimanje i javilo se više zainteresiranih za kupnju farme. Oni će biti obaviješteni o novoj dražbi i uvjetima prodaje, da ne moraju pratiti oglase, kako bi mogli odlučiti hoće li se javiti na tu dražbu - kaže stečajni upravitelj Otročak.

Prema njegovim informacijama, javila su se dva zainteresirana kupca iz Hrvatske te po jedan iz Turske i Slovačke, koji namjeravaju bivšu svinjogojsku farmu Senkovac prenamijeniti u farmu ovaca ili se baviti uzgojem goveda.

– Prodaje se krug farme površine približno 50 hektara, na kojemu se nalaze upravna zgrada, mješaonica stočne hrane, skladišni prostori i obradivo zemljište. Na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osobe, a zainteresirani kupci morat će do 12. siječnja uplatiti deset posto jamčevine - kaže Otročak.

Ako na dražbi bude više kupaca, stečajni upravitelj očekuje da bi se mogla postići i znatno veća cijena.

Farma je imala i približno 500 hektara zemljišta u koncesiji, manjim dijelom u vlasništvu Grada Slatine, a većim u vlasništvu države. Od nekadašnjih 69 radnika, trenutačno su na Farmi Senkovac zaposlena samo tri radnika koji rade kao čuvarska služba. Jedan od njih je Nedjeljko Benko, sindikalni povjerenik nekadašnjih radnika.

– Na farmi već više od godinu dana nema svinja, koje su prodane zbog nemogućnosti nabavljanja hrane. Za obradu zemljišta bilo je zainteresiranih poljoprivrednika s područja općine Sopje, ali oni nisu mogli ući u posjed, tako da se ono ne obrađuje - kaže Benko.

Ostali bivši zaposlenici dobili su od Agencije za poljoprivredu i iz stečaja tri posljednje plaće, ali oni financijski nisu podmireni. Najveći dio njihovih potraživanja odnosi se na otpremnine jer su mnogo godina radili na farmi.

– Radici, međutim, ne mogu dobiti ništa više jer početna prodajna cijena Farme iznosi tek nešto više od tri milijuna, a samo založni vjerovnik Hypo banka, odnosno H-Abduco kao tvrtka na koju su potraživanja prenesena, potražuje 40 milijuna. Prema tome, uz ovu početnu cijenu nitko osim banke nema izgleda da dobije taj novac - rekao nam je stečajni upravitelj Franjo Otročak.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.