Iz gazdinstva porodice iz Čuruga stiže kvalitetan domaći sir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 19:32

Iz gazdinstva porodice iz Čuruga stiže kvalitetan domaći sir

Porodica Radišić iz Čuruga pravi je primer kako se trud i rad isplati. Iako obrađuju stotinu hektara zemlje, ovi vredni ljudi se četiri generacije bave i proizvodnjom sira. Imaju svoju farmu stoke, ali i volju koja ne posustaje.

Porodica Radišić iz Čuruga na oko 100 hektara zemlje gaji pšenicu, kukuruz, soju i lucerku koje koristi i u stočarskoj proizvodnji. Imaju oko 20-ak muznih krava, koje u proseku daju oko 700 litara mleka dnevno, gde najveći deo završi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pogonu za proizvodnju sira. Jedan od glavnih problema u njihovom domaćinstvu jeste manjak radne snage i zbog toga spas vide u robotizaciji.

"Što se tiče govedarstva videćemo da li će biti povraćaj ove godine za robote, ako bude ja mislim da će mnogi stočari koji su rešili da nastave, da se bave ovom granom proizvodnje, da će kupiti robote", kaže Petar Radišić iz poljoprivrednog gazdinstva "Radišić"

Njegova supruga Zorica po struci je farmaceutski tehničar, koja je jedan beli mantil zamenila drugim. Unapredila je proizvodnju, proširila tržište i zadržala kvalitet. Iako se jedan deo sireva pravi po tradicionalnom receptu, ona je unela novine u ukusu i vrsti sireva. Kupce za svoju robu najviše nalaze u malim marketima a trenutno rade i na proširenju tržišta.

"Bili smo prisutni znači i u jednom većem lancu gde smo postigli dobre rezultate, inače su to male specijalizovane prodavnice i imamo ljude koji dolaze na naš kućni prag iz različitih delova naše zemlje. Imamo polutvrde sireve i tvrde sireve na koje sam ja posebno ponosna, jer to je deo moje recepture i sa tim nadograđujemo generacijski posao, znači to je nešto novo što smo uveli u proizvodnju i po čemu želimo da se prepoznajemo na tržištu", ističe Zorica Radišić.

Radišići planiraju da povećaju broj grla na farmi, modernizuju pogone i prošire proizvodnju sira, kako bi sa većom količinom bili konkurentniji na tržištu.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.