Dojče vele: Kukuruz s aflatoksinom uvezen iz Srbije!

Izvor: Press, 05.Mar.2013, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: Kukuruz s aflatoksinom uvezen iz Srbije!

"Imamo dokument koji potvrdjuje da je Srbija zemlja porekla", rekla je za Dojče vele portparolka Ministarstva Nataša Manski.
Nemački list Špigel objavio je 1. marta da je najmanje 3.500 farmi u Donjoj Saksoniji nabavilo stočnu hranu napravljenu od kukuruza iz Srbije, koji je zaražen veoma kancerogenim gljivičnim otrovom aflatoksin B1.
Kukuruz je, kako navodi DW, stigao u Brake i Bremen, luke u Donjoj Saksoniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nakon čega su ga nemačke firme preradile u stočnu hranu i prosledile farmama. Najmanje 10.000 tona neispravne hrane već je dato živini, svinjama i govedima. Još 35.000 tona zaustavljeno je na vreme.
 
U firmi Tepfer Internešnal iz Hamburga, koja je uvezla spornu isporuku kukuruza iz Srbije, nisu želeli zvanično da govore o ovoj temi, ali su naveli da je pošiljka kukuruza stigla 28. novembra prošle godine, navodi Dojče vele i ističe da se time direktno demantuju tvrdnje srpskih zvaničnika da Srbija nije u 2012. i 2013.izvozila kukuruz u Nemačku.
 
Nataša Manski iz Ministarstva poljoprivrede Donje Saksonije nije želela da komentariše navode srpskih zvaničnika.
 
"Kao što sam rekla, dokumenta pokazuju da je Srbija zemlja porekla, i mi se uskladu sa tim odnosimo prema ovom pitanju", ponovila je. Na pitanje kako je moguće da niko u Nemačkoj nije proverio kvalitet kukuruza iz zemlje koja već desetak dana ima problem sa aflatoksinom, Manski je rekla da su "zakazale interne industrijske kontrole u firmama koje preradjuju kukuruz" dodajući da će "ubuduće biti više državnih kontrola" da bi se predupredile ove pojave.
 
Manski takođe nije želela da procenjuje kako će se ovo odraziti na dalji uvoz proizvoda iz Srbije. Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku je u Srbiji trenutno 0,5 mikrograma po kilogramu, što je deset puta više od granica koje propisuje Evropska unija.
 
"Jedno je sigurno:€“ ovde ćemo se držati aktuelnih zakonskih odredbi, kada je u pitanju nivo aflatoksina", rekla je Manski u razgvoru za DW.
Srbija nije izvozila kukuruz Ministar poljoprivrede Goran Knežević ponovio je danas da merkantilni kukuruz iz Srbije, u proteklih godinu dana, nije izvožen u Nemačku.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, da je iz Donje Saksonije stigla ponovo tvrdnja da su imali uvezen kukuruz sa aflatoksinom iz Srbije, Knežević je naglasio da od 1. januara 2012. godine do 1. marta ove godine, nije bilo nikakvog izvoza merkantilnog kukuruza u Nemačku.

Problem sa aflatoksinom nemaju samo Srbija i zemlje regiona, nego i Nemačka, Madjarska i Holandija, rekao je Knežević novinarima, nakon susreta sa kolegama iz regiona. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.